Zo vergaat het de zeven eendjes die zijn gered in het Wilhelminapark in Meppel

Precies drie maanden oud zijn ze nu. De zeven eendjes die - toen ze nog in het ei zaten - zijn gered door natuurliefhebber Koos Knol uit Meppel. Het gaat goed met ze, alle zeven zijn ze kerngezond.

Collin van Dalen en Koos Knol laten de eendjes vrij in het Wilhelminapark in Meppel

Collin van Dalen en Koos Knol laten de eendjes vrij in het Wilhelminapark in Meppel Foto: Jeroen Kelderman

De eenden zijn ruim een maand geleden uitgezet in het hertenkamp in het Wilhelminapark, voor hun eigen veiligheid. Daar zitten ze nog steeds, maar vermoedelijk duurt dat niet lang meer. „Ze zijn namelijk met hun eerste ‘vlieglessen’ begonnen”, vertelt Margreet Pot, die Koos hielp bij het redden van de eieren.

De eendjes hebben geluk gehad. Op tweede paasdag is het stormachtig en guur weer, met vele hagelbuien. Koos Knol loopt een rondje met de hond en ziet hoe een moedereend van haar nest is verjaagd. Het nest begin te drijven en Koos haalt zo snel als hij kan een emmer van huis om de eieren te redden. Hij belt goede kennis Margreet Pot uit Staphorst met de vraag of zij een broedmachine kan regelen. Via een oproepje op Facebook komen de eieren terecht bij Collin van Dalen en Paulien van der Weide uit Hollandscheveld die hun broedmachine ter beschikking stellen.

Op 29 april komen zeven eieren uit. De eendjes groeien liefdevol op. Ze zijn vervolgens uitgezet op de plaats waar het allemaal begon, in het park in Meppel.

Op visite

Koos Knol gaat elke dag nog even bij ze langs. Om te kijken hoe het met ze gaat en om ze bij te voeren. Voer krijgen ze genoeg, vele parkbezoekers nemen tijdens een wandeling voer mee om de dieren in het hertenkamp eten te geven. Margreet Pot: „Als de eendjes hoog genoeg kunnen vliegen, dan kunnen ze gaan als ze dat willen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
Video
menu