Ageet van Dijken (ChristenUnie Midden-Drenthe): 'Het is nu nodig om de daad bij het woord te voegen'

Ageet van Dijken bij het Herinneringscentrum: ,,Een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis dat verteld moet blijven worden, ook aan onze kinderen."

Ageet van Dijken-te Velde is de nieuwe lijsttrekker van de ChristenUnie Midden-Drenthe. Zij nam onlangs het stokje over van Gert Jan Bent, die vroegtijdig de politiek verliet. Ageet is ambitieus en enthousiast. Voor haar is politiek bedrijven scherp op de inhoud debatteren, maar nooit scherp op de vrouw/man:
Lees meer over
Midden-Drenthe

,,We zijn het niet altijd met elkaar eens in het debat, maar ik vind het wel belangrijk dat je de debatten op een respectvolle manier voert.”

In Gasselternijveenschemond werd 55 jaar geleden Ageet te Velde geboren en ze groeide daar op in een ondernemersgezin. Zij is de oudste van zes en kijkt met dankbaarheid terug op haar jeugd. ,,Ons gezin is nog altijd erg hecht.” Als klein meisje riep ze al dat ze juf wilde worden, het liefst kleuterjuf. En dat kwam uit. In 1990 begon ze als juf in groep 1. Maar daar bleef het niet bij, inmiddels is zij directeur van de Paul Krugerschool in Coevorden. Samen met haar man kreeg zij drie gezonde, inmiddels volwassen, kinderen en ze leest, wandelt en fietst graag.

Politiek betrokken

Ageet was al vroeg politiek betrokken: ,,Toen ik voor het eerst mocht stemmen in mei 1986 heb ik me direct aangemeld om te helpen bij het tellen van de stemmen. De toen in mijn ogen oude mannen waren helemaal beduusd van mijn vraag, maar vonden het erg leuk dat ik mee deed.”

Ze sloot zich aan bij de ChristenUnie en dat had een duidelijke reden: ,,Persoonlijk vind ik een christelijk sociaal geluid erg belangrijk. Het geloof en de Bijbel zijn geen handboek voor het oplossen van problemen in deze tijd, maar we leren wel om met andere ogen naar de mensen en de wereld te kijken en oog te hebben voor onze naasten ver weg en dichtbij.”

Natuurlijk proces

Dat juist zij lijsttrekker werd van de ChristenUnie is een natuurlijk proces geweest: ,,Vorig voorjaar hebben we in de fractie al gesprekken gevoerd over onze rollen en taken in de toekomst en kreeg ik de vraag of ik fractievoorzitter wilde worden. Door de verhuizing van Gert Jan Bent kwam de vraag eerder.”

Op dit moment heeft de ChristenUnie twee zetels in de raad. De lat ligt hoger: ,,Een derde zetel erbij zien we als een bekroning op ons werk.”

Samen recht doen

De partij heeft drie speerpunten: Samen recht doen . Ageet legt uit: ,,Niemand hoeft het alleen te doen, maar de overheid functioneert pas goed als zij zich naast de samenleving plaatst en niet perse erboven. Ieder mens telt en is van waarde. We willen strijden tegen onrecht. Maar onze woorden krijgen pas inhoud als we in beweging komen. Het is nu nodig om de daad bij het woord te voegen.”

Terugkijkend op de afgelopen 4 jaren is ze trots op het verzilveren van de initiatieven uit de vorige collegeperiode, waarvan de ChristenUnie deel uitmaakte. Ze is zich ervan bewust dat niet alle doelen gehaald zijn: ,,In ons politiek systeem is het sluiten van compromissen vaak aan de orde van de dag.”

Catastrofe

Dat in een rijk land inwoners tussen wal en schip raken op allerlei terreinen vindt Ageet een catastrofe. ,,Steeds vaker zijn mensen afhankelijk van de voedselbank, voor mij een teken dat het niet goed gaat.”

De ChristenUnie zal na de verkiezingsuitslag niet weglopen voor het nemen van verantwoordelijkheid: ,,Ik vind dat je altijd de ambitie moet hebben om toe te treden tot het college. Wij zullen constructief de gesprekken ingaan.” Wie in dat geval wethouder wordt, is volgend Van Dijken nog niet bekend. Hierover wordt nagedacht.

Nieuws

menu