Biologisch boer Kees Sijbenga vertelt over strokenteelt: ,,Ik verdien minder dan mijn buurman"

Een gedreven Kees Sijbenga aan het woord. Bé van der Veen

Lees meer over
Midden-Drenthe

,,Ik verdien minder dan mijn buurman,” zo bekende Kees Sijbenga zaterdag tijdens zijn lezing over strokenteelt. Deze biologische boer deed deze bekentis in dorpshuis ’t Haoler Hoes in Hooghalen aan twintig aanwezigen op een lezing, die door GroenLinks gehouden werd.

Bezoekers werden op de hoogte gebracht van het wel en wee van het plaatselijke biodynamische landbouwbedrijf De Dennenhoeve. ,,De verzorging van mijn gewassen kost mij veel tijd,” aldus de akkerbouwer, ,,want ik heb niet het gemak van de chemische bestrijdingsmiddelen zoals in de gangbare landbouw. Maar zonder chemie heb ik geen zorgen voor de toekomst over uitputting van de grond of over andere nadelen van de gebruikelijke teelten, zoals veel collega’s die wel hebben. Ik haal mijn voldoening uit de samenwerking met de natuur. Met de gewassen in stroken zorg ik voor optimale bestrijding van plaaginsecten door natuurlijke vijanden. Ik ben een van de weinige boeren in Nederland met zo’n bedrijfsvoering.”

Met overtuiging bracht Kees Sijbenga het verhaal van zijn kringloopbedrijf en beantwoordde vele vragen.

Ron Thijsen, vrijwilliger van de coöperatie Land van Ons toonde met een filmpje hoe Sijbenga als pachter van de coöperatie het perceel Holtesch op ecologische wijze bebouwd. Bijzonder is dat het bouwplan met menggewassen samen wordt opgesteld met het lokale team Holtesch van Land van Ons en dat jaarlijks de biodiversiteit wordt gemeten. Rudie Weima, fractievoorzitter van GroenLinks, is ervan overtuigd dat deze vorm van landbouw de toekomst heeft. Volgens hem wordt op deze manier de natuur verrijkt en belast het niet het milieu.

Nieuws

Meest gelezen

menu