Bouw van samenwerkingsschool Volta in Beilen ligt nu op schema: voor de herfstvakantie is de sleuteloverdracht en na de kerstvakantie de start van de lessen

Beilen is straks een prachtig schoolgebouw rijker: Volta. Gemeente Midden-Drenthe

Het is bijna zo ver. De weken kunnen afgeteld worden want in week 40 staat de oplevering gepland van Volta, de nieuwe samenwerkingsschool voor het voortgezet onderwijs in Beilen. Daarna, twee weken voor de herfstvakantie, is de sleuteloverdracht.

Oorspronkelijk was het doel om in de zomervakantie te verhuizen. Dat is niet gelukt. Onder andere door corona en vertraging in de aanlevering van de bouwstoffen is er iets vertraging ontstaan. ,,Maar,” zo zegt verantwoordelijk wethouder Dennis Bouwman (PvdA), ,,op zich is het wel netjes gegaan qua planning.”

Voor het eerst heeft de gemeente Midden-Drenthe zaken gedaan met een partij die én het ontwerp én de bouw verzorgde: Wind Design & Build. ,,Ik ben daar erg tevreden over. Als je kijkt hoe het er nu uitziet, dan komt dat goed overeen met het ontwerp.”

Prachtige plek

De gemeente Midden-Drenthe was dus bouwheer, op een volgens Bouwman prachtige plek in Beilen. Na de oplevering draagt de gemeente de sleutel over aan de school: ,,Zo hebben we dat geregeld in Nederland met elkaar. Het is dan vervolgens verder aan de school.”

Bouwman kijkt met een goed gevoel terug op het bouwproces. Gedurende de bouw kwam de gemeente voor verschillende keuzes te staan. Viel de ene kostenpost mee, een andere viel tegen omdat gedurende het proces andere keuzes gemaakt werden. Maar al met al is de gemeente binnen het budget gebleven.

Ook is Bouwman tevreden over de samenwerking met de beide schoolbesturen. Samen stapten ze in een trein die ging rijden om een mooi avontuur aan te gaan: ‘Hoe goed beide schoolbesturen hebben samengewerkt vind ik bewonderenswaardig. Ze zijn samen opgetrokken, in goede harmonie. Mooi om mee te maken.’

Nieuwe directeur

Een vrij uniek traject voor Nederland en in april stapte Teun van Roy in deze rijdende trein als nieuwe directeur. Hij is eveneens enthousiast over wat er staat: ‘Het is fantastisch. En niet alleen ik vind dat. We hebben een rondleiding gehad, mijn collega’s en ik waren allemaal erg onder de indruk.’ In de eerste week van oktober is de oplevering door Wind Design & Build en dan is het moment daar: Van Roy ontvangt de sleutel.

Wat hem betreft zijn er vervolgens twee belangrijke momenten. Dat is de ingebruikname van het schoolgebouw om deze vervolgens in te richten. Het vervolg is de uiteindelijke start van de lessen in het nieuwe gebouw. En dat laatste laat nog even op zich wachten.

Na de kerstvakantie

Een bewuste keuze zo blijkt: ‘Dat zal na de kerstvakantie zijn. Dan heeft de natuurlijke knip in het schooljaar plaatsgevonden.’ Ook qua roosters komt dat moment veel beter uit.

Op die manier hebben directie en leerkrachten ook écht de tijd om de school in te richten. Van Roy houdt rekening met her en der leveringsproblemen van materialen. Hij wil niet overhaast aan de slag met de inrichting, met het risico dat niet alles aanwezig is: ‘Bovendien, het is ook niet nodig. We hebben nu alle spullen die we onderwijskundig nodig zijn. Het geeft ons gewoon meer lucht door te beslissen om na de kerstvakantie met de lessen aan de slag te gaan in ons nieuwe gebouw.’

Proef

Volta biedt straks onderdak aan 600 leerlingen en ongeveer 75 leerkrachten. Waar Van Roy wel aan denkt is om bijvoorbeeld een of meerdere dagen proef te draaien. Als voorbeeld noemt hij het technieklokaal: ‘Gewoon om te kijken of alles naar wens werkt.’ Ook overweegt Van Roy een open huis te houden voor het primair onderwijs, zo kunnen die leerlingen en hun leerkrachten in alle rust het nieuwe gebouw bewonderen. En mooi is het zeker, zo benadrukt van Roy: ,,Iedereen is onder de indruk hoe mooi het geworden is!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
Onderwijs
menu