Buffelboerderij Luth in Eursinge houdt drive-thru: genieten van buffels en proeven van kaas en mozzarella

Bouke Luth toont trots de buffelkaas gemaakt van de melk van zijn eigen buffels. Foto: Henk Sieders

Eursinge - Benieuwd hoe het eraan toegaat op een waterbuffelboerderij? Zondag 4 april heeft iedereen de kans een blik te werpen in de stallen van buffelboerderij Luth aan de Kraloërweg 9 in Eursinge. Bouke en Marlies Luth houden die dag van 13.00 tot 16.30 uur een drive-thru, geheel coronaproof. Uiteraard is het mogelijk om ook buffelkaas en mozzarella te proeven. De eigenaren hopen hiermee meer bekendheid te geven aan hun producten.

Buffels zien er indrukwekkend uit, maar ze zijn zachtaardig, zelfs echte knuffelkonten, maar ook nieuwsgierig, koppig én stressgevoelig. Bouke en Marlies vielen voor de waterbuffel en runnen sinds 2018 buffelboerderij Luth in Eursinge. De buffels lopen vanaf het voorjaar tot en met het najaar buiten. In de winter liggen ze heerlijk warm op het stro in de ‘potstal’ aan de Kraloërweg.

In het voorjaar van 2020 zijn er de eerste kalfjes geboren en wordt er gemolken. ,,Op dit moment worden er zo’n 60 bu­ffels gemolken en van de melk wordt momenteel kaas gemaakt. Buffelkaas heeft een volle romige smaak, licht zoet en mild”, vertelt Bouke. Bijzonder is dat mensen met een koemelkallergie volgens de boer voor 99 procent wél tegen waterbu­ffelmelk/-kaas kunnen. ,,Buffelmelk bevat 40 procent meer eiwit, heeft een 60 procent hoger vetgehalte en is 40 procent cholesterolarmer in vergelijking met koemelk”, weet hij.

Buffelkaas heeft een volle romige smaak, licht zoet en mild

Veilig mozzarella en buffelkaas proeven

Tijdens de drive-thru zondagmiddag kan iedereen met zijn of haar eigen auto onder meer langs de stallen rijden. Bouke legt uit: ,,Achter ons huis is veel ruimte. We maken een soort rotonde, waarbij wij zelf in het midden staan. Met een lange pizzaschep zorgen wij ervoor dat mensen veilig mozzarella en buffelkaas kunnen proeven. Aan het eind van de rotonde bestaat uiteraard de mogelijkheid om ook producten te kopen.”

Bouke en Marlies hebben een pittige tijd achter de rug. De oorzaak: de coronacrisis, die maakte dat hun afnemers voorzichtig werden en zij hun buffelmelk moeilijk kwijt konden. Maar ze geven niet op, want zij geloven in hun concept én hun producten. Met voorzichtig succes, want hun buffelkaas is inmiddels onder meer te koop bij plattelandswinkel De Boerenstreek in Zuidwolde, zorgboerderij De Naoberhoeve in Echten, Warenhuis Wassen in Westerbork, Santing Meyling in Ruinerwold, Biowinkel Dwingeloo, De Maolderij in Anloo, De Balloohoeve in Balloo en Kaaslust in Veenhuizen. Diegenen die eventueel ook producten van buffelboerderij Luth willen verkopen, kunnen contact opnemen met MAAZ Cheese in Bodegraven.

Voor meer informatie: fb.me/bu­ffelboerderijluth

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu