Chantal Bosscha uit Hoogersmilde weet alles over gebitsverzorging bij paarden. Als tweede Drent behaalde zij het NVVGP-certificaat

Chantal Bosscha aan het werk. M. van der Meer, Dierenartsenpraktijk Dwingeloo Wapse

Gebitsverzorging speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg van paarden. Chantal Bosscha uit Hoogersmilde is als tweede persoon in Drenthe geslaagd voor het NVVGP-certificaat.
Lees meer over
Midden-Drenthe

De Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP) is in 2010 opgericht. Intussen heeft de vereniging ongeveer 180 leden, bestaande uit zowel gebitsverzorgers als dierenartsen. De vereniging stelt zich tot doel om de praktische en theoretische kennis met betrekking tot de gebitsverzorging van paarden in Nederland te bevorderen.

Steppedieren

,,Paarden zijn van nature grazende steppedieren. Daar is de bouw van hun hele lichaam dan ook op geënt”, aldus Chantal Bosscha. Een goede spijsvertering start met een goed gebit.

Chantal Bosscha rondde zeven jaar geleden de basisopleiding gebitsverzorging voor paarden af. Vanaf dat moment is de hoeveelheid werk in gebitsverzorging stevig gegroeid. Bosscha is werkzaam bij Dierenartsenpraktijk Diever Wapse. Daar is geïnvesteerd in het modernste behandelmaterieel en in bijvoorbeeld een behandelbox.

Stevig opleidingstraject

Chantal Bosscha: ,,Opgegroeid met paarden ging de omgang met de dieren en hun eigenaren me prima af. Maar ik wilde me verder ontwikkelen. Nou dat heb ik geweten. De NVVGP biedt een stevig opleidingstraject met een mooie combinatie tussen theorie en praktijk. De praktijk was voor mij natuurlijk smullen. Op het examen scoorde ik dan ook goed op horsemanship, de omgang met de eigenaar en het ‘lezen van het paard’. De theorie was voor mij echt een stevige kluif. Engelse leerboeken en de medische termen in het latijn. De examens werden gelukkig wel in het Nederlands afgenomen. Het afrondende praktijkexamen vond plaats in België, waar ik ten overslaan van een meerhoofdige commissie met een daadwerkelijke patiënt moest laten zien wat ik in huis had.”

www.dapdwingeloo-wapse.nl

Nieuws

menu