Dag en nacht pinnen in Beilen niet meer mogelijk. ,,Veel mensen betalen contant. Dat wordt zwaar onderschat"

De pinautomaat aan de gevel is dicht. Marjan Zinger/NDC

Tot grote ergernis van klanten en politici is nu ook de geldautomaat van de Rabobank gesloten. Definitief. Het pand was in eigendom van de bank en is inmiddels via een openbare veiling verkocht, met ingang van 1 november. Buiten openingstijden van winkels is pinnen niet meer mogelijk in Beilen.
Lees meer over
Midden-Drenthe

ABN/Amro, ING en de Rabobank hebben de handen ineengeslagen en stoten hun geldautomaten af. Daarvoor in de plaats komt de Geldmaat. In Beilen zijn drie Geldmaten actief, in de Albert Heijn aan de Weverstraat (alleen geld opnemen) en bij de Bruna en Primera (geld opnemen en storten). Eric Lagerwey, woordvoerder van de Rabobank: ,,Daarnaast kunnen klanten bij de Gamma hun munten storten. Sealbagautomaten zijn er alleen nog in Assen, Hollandscheveld en Ruinen.”

De Geldmaat heeft een eigen website en wie wil kijken waar in de gemeente men terecht kan bij een Geldmaat of waar deze in de toekomst nog komt kan terecht op www.locatiewijzer.geldmaat.nl

Maatregelen

Verschillende grote plofkraken in het land met grote schade, ook aan appartementen, hebben ertoe geleid dat banken maatregelen nemen. Volgens Lagerwey kunnen inwoners veiliger pinnen in een winkel, alhoewel hij ook erkent dat er nadelen zijn. Klanten kunnen namelijk alleen terecht tijdens openingstijden en daardoor is dag en nacht pinnen in Beilen niet meer mogelijk.

Matthijs Mulder van Jumbo Mulder merkt ook de wrevel onder de Raboklanten. Maar dat niet alleen, zijn geldautomaat die in eigen beheer gehouden wordt, kon de vraag soms niet aan: ,,Ik vulde voorheen de automaat met geld dat klanten meebrachten. Het is nu andersom. Ik moet geld laten komen om de automaat gevuld te houden.”

Onder controle

Voor Mulder was dit proces ook even wennen. Sinds de sluiting van de automaat van de Rabobank is de vraag vele malen groter: ,,Daarom was de geldautomaat een paar keer leeg. Maar de situatie is nu aardig onder controle.”

Jan Jonker van Gemeentebelangen Midden-Drenthe diende donderdag een motie in om te zorgen dat 24 uur per dag pinnen mogelijk blijft in Beilen. Die motie haalde het niet, maar wethouder Batelaan beloofde steun te zoeken bij ondernemers en horeca. Ook deze partijen hebben belangen en op die manier kan de druk opgevoerd worden richting bank.

Jonker: ,,Veel mensen betalen met contant geld. Dat wordt zwaar onderschat. Op deze manier word je als klant bijna gedwongen om digitaal te betalen, met alle gevolgen van dien. Digitaal betalen werkt schulden in de hand!”

Nieuws

Meest gelezen

menu