De Hanse Hof in Beilen: ,,De groep is divers, maar ze hebben allemaal baat bij het contact met anderen"

Jo Hoogendoorn (links) en Marloes Schipper in de koeienstal van De Hanse Hof. Norma Riemersma

Zorgboerderij De Hanse Hof in Beilen is voor zo’n twintig deelnemers een heerlijke plek om te werken, elkaar te ontmoeten en structuur te ervaren. De doelgroep die gebruikmaakt van de dagbesteding is divers en het begeleidersteam breidt de doelgroep de komende tijd graag uit.
Lees meer over
Midden-Drenthe

,,Uit gesprekken met de gemeente kwam naar voren dat er onder meer behoefte is aan dagbesteding voor ouderen en mensen met psychische problemen”, vertelt bedrijfsleider Jo Hoogendoorn. ,,Wij hebben voldoende ruimte voor uitbreiding en de eerste contacten zijn al gelegd. Verder laten we graag op zoveel mogelijk momenten zien wat we doen.” Jo heeft samen met Jolanda Haandrikman de dagelijkse leiding over De Hanse Hof.

Behoefte

Op de boerderij op Smalbroek hoeft niemand zich te vervelen. Begeleider Marloes Schipper: ,,Het belangrijkste is dat bezigheden bij iemand passen. Onze jongste deelnemer is dertien, de oudste 81. Sommigen hebben een autisme spectrum stoornis, anderen een verstandelijke beperking of psychische problemen. Voor de één is het prettig om buiten te werken, op het land of met de dieren, terwijl anderen liever binnen bezig zijn met creatieve activiteiten of bijvoorbeeld koken. Als begeleiders bekijken we per persoon wat bij iemand past, maar ook per dag waar iemand behoefte aan heeft.”

De Hanse Hof heeft koeien, varkens, kippen, paarden, schapen, konijnen en vogels. Er wordt groente verbouwd en er is een boerderijwinkel. De deelnemers werken in het bedrijf of genieten vooral van het gezelschap en een kop koffie.

Flexibel

,,Met onze doelgroepen moet je flexibel zijn”, zegt Jo. ,,Er is altijd genoeg te doen op de boerderij, maar we leggen nergens druk op. Wat niet afkomt, wordt opgepakt door onszelf, stagiairs of vrijwilligers. We hebben 25 vrijwilligers die allemaal onmisbaar zijn. Zo hebben we vrijwillige chauffeurs die de deelnemers ophalen en terug brengen.”

De dagbesteding biedt structuur en gezelschap. Volgens Jo en Marloes is dat gezelschap het belangrijkste voor de deelnemers. ,,De groep is divers, maar ze hebben allemaal baat bij het contact met anderen. Daarom gaan we ons ook meer richten op bijvoorbeeld eenzame ouderen. Verder ontlast dagbesteding mantelzorgers. Zij hebben daardoor regelmatig wat tijd voor zichzelf, wat nodig is om de zorg vol te houden.”

Kringloop

Alle activiteiten van De Hanse Hof vormen een kringloop, er wordt niets weggegooid. De mest van de dieren wordt gebruikt op het land, de zelf verbouwde groente wordt verkocht in de boerderijwinkel of er worden maaltijden van gemaakt. Groente die daarna eventueel overblijft wordt gevoerd aan de dieren. Creaties van deelnemers worden gemaakt van gebruikte materialen en verkocht in de winkel.

Om meer mensen te laten kennismaken met alle bezigheden wordt op 18 juni een boerderijmarkt gehouden en op 24 september een open dag. Marloes: ,,En bezoekers zijn ook op andere dagen welkom, we geven graag een rondleiding.”

Nieuws

menu