'De eerste keer dat er een ICM-foto uit mijn camera rolde was ik verrast door het effect.' Ida Huizinga toont haar werk in de bieb van Westerbork

Ida Huizinga krijgt leuke reacties naar aanleiding van haar expositie. Hugo Faber

In de bibliotheek te Westerbork is tot eind december een foto expositie te zien van Ida Huizinga, de foto’s zijn afgedrukt op canvas en aluminium. Zij maakt onder andere gebruik van de ICM-techniek en meervoudige belichting.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Ida Huizinga: ,,In mijn jeugdjaren ben ik opgegroeid met de fotografie. Mijn vader was fotograaf en had een fotozaak. Op mijn zevende verjaardag kreeg ik mijn eerste cameraatje, een Brownie. In het analoge tijdperk drukte ik ook zelf foto’s af en werden de foto’s al wat meer dan een kiek.”

Macrofotografie

In het digitale tijdperk werden de natuurfoto’s van Huizinga mooier en zij legde zich toe op macrofotografie: bloemen en insecten. Een kleine, magische wereld ging voor haar open. Ida Huizinga werd lid van een fotoclub, maar nam ook weer afscheid. Ze zocht meer uitdaging en vond die onder andere in een aantal fotogroepen op Facebook.

De afgelopen jaren hield Huizinga zich veel bezig met ICM (Intentional Camera Movement = het opzettelijk bewegen van de camera, red): ,,De eerste keer dat er een ICM-foto uit mijn camera rolde was min of meer toevallig. Ik was verrast door het effect: een abstracte voorstelling van het landschap. Ik ging door met het maken van abstracte ICM-foto’s, in de natuur geven ze mooie resultaten. Ook door bijvoorbeeld kleurige kleding, lappen of papier neer te leggen kreeg ik fraaie abstracte beelden. De camera bewoog ik horizontaal, verticaal en draaiend plus alle andere variaties van de ICM-techniek.”

Tegenwoordig ligt Huizinga’s interesse steeds meer in het fotograferen van mensen in haar omgeving.

Nieuws

Meest gelezen

menu