Doek valt voor Paardenfonds, maar 'toch ligt Westerbork in een paardengemeente'

an links naar rechts: Jan Geerlig, Annie Nijwening, Willem Liewes, Thijs Schneider en Koop Klaassens. Foto: Ron de Vos

Het Paardenfonds Westerbork is niet meer. Vorige maand werd tijdens een laatste ledenvergadering een punt gezet achter de verzekering voor paarden.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Voorzitter Jan Geerlig uit Westerbork was zo’n 25 jaar voorzitter van het bestuur: ,,We zagen aankomen dat het over twee jaar over was, omdat ik dan 80 jaar zou zijn en het moeilijk is om iemand weer te vinden die ook paarden kan beoordelen. We hadden op het laatst 28 leden en 75 paarden in de verzekering. Paardenbezitters kunnen zich weer bij een andere maatschappij verzekeren."

Geen winstoogmerk

Hoe oud het Paardenfonds was, weet Jan niet precies, maar zeker honderd jaar. ,,Het was een coöperatieve verzekering voor paarden zonder winstoogmerk. Door de premies van de leden werd een buffer opgebouwd waaruit schadeclaims betaald konden worden. Kwam je tekort, dan werd er ingeteerd op het vermogen of gingen de premies omhoog. Je betaalde door deze opzet weinig premie. We hadden veel leden. Vroeger had elke boer wel een paard voordat de trekkers kwamen. Maar verder ligt Westerbork wel in een paardengemeente."

De uitkeringen waren heel coulant: 80 procent. ,,Een paard van 2500 euro zou dan 2000 euro opbrengen. Als je paard dood ging, kon je weer een jong paard kopen."

50 cent boete; vrouwen uitgezonderd

Twee keer per jaar werd een paard ‘geschat’ door Jan en de maximale vergoeding ging tot 6500 gulden en dat werd later 3000 euro. Opmerkelijk was dat in vroegere tijden de opkomst van leden bij vergadering werd gestimuleerd. ,,Als leden vroeger niet op de vergadering kwamen, moesten ze 50 cent boete betalen. Behalve als ze vrouw waren."

Nieuws

Meest gelezen

menu