Dorpshuizen Midden-Drenthe lopen hoogseizoen mis: 'Dit moet niet te lang duren'

Ramon van der Sleen voor 'zijn' dorpshuis in Nieuw-Balinge. Foto: Ramon van der Sleen

Dorpshuizen in Midden-Drenthe hadden een volle activiteitenagenda, maar voor onbepaalde tijd kijken de besturen en vrijwilligers nu naar een grote leegte.

Over de gevolgen daarvan maakt de één zich meer zorgen dan de ander.

,,We komen niet direct in de problemen, maar het moet ook niet te lang duren”, zegt Ramon van der Sleen, onlangs voorzitter geworden van dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge.

‘Grote omzetten vallen weg’

,,We hebben gelukkig een buffer, maar er vallen grote omzetten weg doordat het hoogseizoen voor ons nu zou beginnen. We hebben een vaste beheerder en haar salaris wordt uiteraard doorbetaald. De BOKD en de Stichting Dorpshuizen Midden-Drenthe vertegenwoordigen ons op provinciaal en gemeentelijk niveau en onze boekhouder en penningmeester zijn bezig om uit te zoeken of we voor regelingen in aanmerking komen. Cultureel gezien is het een verloren jaar, maar de plannen blijven. Die kunnen later alsnog uitgevoerd worden.”

Deeltijd-ww aangevraagd

Bij ’t Haoler Hoes in Hooghalen was al voor de huidige maatregelen besloten om bepaalde activiteiten van de kalender te schrappen. Voorzitter Jacob Waninge: ,,Maar we bleven aanvankelijk nog wel open voor mensen die kwamen bloedprikken, omdat we dat een belangrijke voorziening vinden. Toen dat verplaatst werd naar het ziekenhuis hebben we de deuren gesloten. Vervolgens hebben we nog wat klusjes gedaan in één van de zalen, maar die zijn nu ook klaar. We hebben een parttime beheerder waarvoor deeltijd-ww is aangevraagd en we hebben contact met de gemeente over een mogelijke tegemoetkoming in de doorlopende kosten, zoals huur. Ik zit ook in het bestuur van de Stichting Dorpshuizen Midden-Drenthe en ben daardoor zelf bij dat overleg betrokken.”

‘Jammer, maar er zijn ergere dingen’

Mindert van der Velde, secretaris van D’Olde Bieb in Hoogersmilde, relativeert de sluiting van het dorpshuis.

,,Het is jammer dat veel activiteiten niet doorgaan, maar er zijn ergere dingen. Er zijn anderen die veel zwaarder getroffen worden. We verwachten voor september geen verandering in de situatie. Dat is jammer voor het buurtrestaurant, de viering van het 75-jarig bestaan van SVH, de fakkelestafette en het planten van fruitbomen, maar we maken ons geen grote zorgen. Dat komt ook doordat we geen beheerder in dienst hebben, maar volledig met vrijwilligers werken. In het najaar hopen we de draad weer op te kunnen pakken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu