Eerste expositie in de gerestaureerde Stefanuskerk in Beilen met werk van Ineke Stevens en Erik Zwezerijnen

Een mooie eerste expositie in de gerestaureerde Stefanuskerk in Beilen. Bert Abbing / B&A Productions, archief

‘Eerst zien…’, onder deze naam tonen de kunstenaars Erik Zwezerijnen en Ineke Stevens-Tijdeman hun werk in de Stefanuskerk in Beilen. Zij verzorgen in de periode van zaterdag 4 september tot en met zaterdag 18 september, in samenwerking met de Stichting Stefanuskerk Beilen, een kunstexpositie.

Erik Zwezerijnen is een “Oud Beiler” (van onder andere het Beiler Muziekhuis) en hij bleef een warme band houden met dit dorp. Inmiddels is hij ook een gelouterd artiest die zijn sporen nationaal en internationaal heeft verdiend. “Zwierig-Figuratief” is de term waarmee deze kunstenaar zijn schilderijen het liefst omschrijft: ,,Een unieke combinatie van werkelijkheid en fantasie, expressief, emotioneel en altijd rijk aan bonte kleuren.” Thema’s zijn dieren en stadsgezichten / skylines.

Award

De schilderijen van hem waren reeds te zien in tentoonstellingen, musea en galeries in onder meer New York, Miami, Barcelona, Paris, Mexico, Santa Fe, Buenos Aires. En in eigen galerie in de oude binnenstad van Groningen. In 2006 ontving hij de International Art Competition Award / Kirkland-Washington en in 2011 werd hij benoemd tot Ambassadeur van Drenthe.

Ineke Stevens-Tijdeman is een geboren Beilenaar en naast kunstschilder ook een creatief tuinontwerper. Haar talenten ontdekte ze pas op latere leeftijd. Zo rond 2005 behaalde ze haar vakdiploma hovenier en sinds 2009 neemt ze de schilderskwast ter hand. De schilderijen van Ineke laten zich het best omschrijven als hyperrealistisch. Het resultaat van haar werk is vaak amper te onderscheiden van een foto. Haar palet is veelzijdig. Van prachtige bloemen, katachtige dieren, vogels, snavels, honden, levensportretten tot portretten van ieder die zich wil laten portretteren.

Publieksprijs

Ondanks dat ze niet internationaal doorgebroken is viel ze ook in de prijzen. Ze won de publieksprijs bij Amateurkunst in Beeld met een hyperrealistisch schilderij van amarylissen.

Bijzonder en uniek aan deze expositie is dat Ineke Stevens voor het eerst haar portretten laat zien van 14 “bekende” inwoners uit Midden-Drenthe, ieder met een eigen verhaal. Dat verhaal wordt verteld in de Stefanuskerk. Deze mensen hebben zich ook door haar laten interviewen. Vrijwel allemaal hebben ze een rol in het promoten van Midden-Drenthe.

Trots

De Stefanuskerk is er trots op dat beiden in de mooie gerestaureerde en gerenoveerde kerk willen exposeren. De kerk waar in de zomermaanden op zondag erediensten worden gehouden, maar die daarnaast dienst doet als Centrum voor Kunst en Cultuur. De expositie van beide kunstenaars is de eerste die, na de grote verbouwing, in deze kerk plaatsvindt.

Enige jaren geleden heeft Erik een prachtig schilderij van Beilen gemaakt. Op dit schilderij staan 11 herkenbare en markante punten van Beilen afgebeeld. Vanzelfsprekend wordt dit schilderij ook geëxposeerd. Aan met name de ouderen wordt gevraagd of ze deze punten herkennen en kunnen ze actief deelnemers aan deze expositie.

Bekende mensen

Zoals genoemd zijn er 14 bekende mensen uit Midden-Drenthe geportretteerd. Deze bekende mensen zijn in ieder geval bij Ineke bekend en hebben zich ook door haar laten interviewen. Vrijwel allemaal hebben ze een rol in het promoten van onze mooie gemeente.

De kunstexpositie is te bezichtigen zaterdag en zondag 4 en 5 september, donderdag 9 tot en met 12 september en donderdag tot en met zaterdag 16 tot en met 18 september van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu