Extra bijdrage jeugdzorg noemt wethouder Erjen Derks van Midden-Drenthe compensatiegeld: ,,We schieten er nog steeds 7 ton bij in als gemeente"

Midden-Drenthe komt zeven ton tekort op jeugdzorg. Shutterstock

De extra rijksbijdrage voor de jeugdzorg is door de gemeente Midden-Drenthe besteed aan die doelgroep. Een oprecht verontwaardigde wethouder wethouder Erjen Derks antwoordde dat dinsdagavond op vragen van Ageet van Dijken (ChristenUnie Midden-Drenthe).

Zondag besteedde de NOS aandacht aan een onderzoek waaruit zou blijken dat een deel van de 1,3 miljard euro die gemeenten krijgen voor tekorten in de jeugdzorg, wordt uitgegeven aan andere zaken. Overigens mag dat want dat geld is niet geoormerkt.

Compensatiegeld

Naar aanleiding van dit NOS item vroeg Van Dijken zich af of in Midden-Drenthe dit extra geld ook besteed is om andere tekorten weg te werken. Dat bleek niet het geval, aldus een geëmotioneerde Derks. De uitvoeringskosten voor jeugdzorg zijn in Midden-Drenthe 21,2 miljoen euro, inclusief een extra bijdrage was de rijksbijdrage echter 20,5 miljoen: ,,We schieten er nog steeds 7 ton bij in als gemeente. Ik zou het eigenlijk in plaats van extra geld een beetje compensatiegeld willen noemen. Ik ben dan ook allerminst blij met dit artikel.”

Volgens Derks geeft het item van de NOS dan ook een vertekend beeld en delen ook wethouders van andere gemeenten die mening.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu