Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk? Mieni en Anne Daalman: ,,eerlijk zijn"

Mieni en Anne Daalman samen met burgemeester Mieke Damsma. Foto: Norma Riemersma

Aan de tuin van Mieni en Anne Daalman in Smilde is onmiddellijk te zien dat de twee iets te vieren hebben. De voortuin is door de kinderen uitbundig versierd omdat het echtpaar dinsdag zestig jaar getrouwd was. Woensdag kwam burgemeester Mieke Damsma op de koffie om ze te feliciteren.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Mieni (78) en Anne (83) zijn echte Smildigers. Mieni woonde als kind zelfs al in de straat waar ze in 1968 met Anne ging wonen. ,,Toen ik twaalf was, verhuisden we naar de Koningin Julianastraat’’, vertelt ze. ,,Ik heb ook op de huishoudschool gezeten die hier dichtbij stond. Na ons trouwen hebben we eerst aan de Eekhoutswijk gewoond. In 1968 verhuisden we naar het huis schuin tegenover mijn ouders. Doordat ze zo dichtbij woonden, zag mijn vader vaak dat onze kinderen kattenkwaad uithaalden en als ik mijn moeder wilde laten weten dat de koffie klaar stond, belde ik even. Ik kon dan zien dat ze naar de telefoon liep en dan zwaaiden we even en legden de hoorn weer neer. Het was een mooie tijd en we wonen nog steeds met veel plezier in deze buurt.’’

Afscheid

De twee kregen vijf kinderen en zes kleinkinderen. Begin dit jaar moesten ze afscheid nemen van een zoon. Hij overleed op 55-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Verdriet is er ook om de oudste kleinkinderen waarmee geen contact is.

Mieni: ,,In elk gezin gebeurt wel eens iets wat eigenlijk niet zou moeten gebeuren. Gelukkig hebben we het verder goed. De kinderen wonen in de buurt en we doen veel leuke dingen samen.’’ Het echtpaar geniet onder meer van fietstochten, tuinieren en rummikub spelen. Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk is volgens de twee samen te vatten als ‘eerlijk zijn’. ,,Je moet blijven uitspreken wat je dwars zit en niet liegen. Zo hebben we de kinderen ook opgevoed.’’

Herinneringen

Een zoon en dochter verzorgen de koffie terwijl Mieni en Anne honderduit kletsen over vroeger. Zoon Peter en dochter Annet hebben goede herinneringen aan hun jeugd. Annet: ,,Ik heb me later wel gerealiseerd dat mijn ouders het financieel niet altijd gemakkelijk hadden, maar alles kon altijd. Vriendjes en vriendinnetjes waren altijd welkom, terwijl we toch ook al met z’n zevenen in een klein huis woonden. Als we gingen rolschaatsen, stonden de deuren open zodat we via het huis rondjes konden rijden.’’

Anne werkte sinds zijn veertiende in de bouw en vulde het inkomen regelmatig aan met bijvoorbeeld seizoenswerk op het land. Hij werkte bovendien vaak extra om bijvoorbeeld een brommer voor de oudste zoon te kunnen kopen. Anne: ,,Ik werkte ook wel eens ’s avonds. Als je vijf kinderen hebt, doe je alles om je gezin te onderhouden.’’ Omdat hij zelf zo jong al moest werken, stimuleerde hij zijn kinderen om door te leren.

Bijzonder

Het bezoek van Mieke Damsma wordt gewaardeerd. ,,Ik vind het wel bijzonder om de burgemeester nu eens voor mezelf te hebben’’, aldus Mieni. Het huwelijksjubileum is dinsdag gevierd met een etentje met familie.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu