Hoe leg je een voedselbos aan? Midden-Drenthe maakt zich sterk voor meer lokaal voedsel en start met een speciale cursus

In een voedselbos of plukbos groeit fruit voor algemeen gebruik. Foto: Reyer Boxem

Om het produceren en consumeren van lokaal voedsel te stimuleren start de gemeente Midden-Drenthe met een speciale cursus voor het aanleggen van voedselbossen.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Doel is om daarmee de lokale voedselproductie te stimuleren en de biodiversiteit en leefbaarheid verder te vergroten.

,,Vaak komt ons voedsel van ver en vinden er veel onnodige transportkilometers plaats voordat het eten op ons bord ligt. Daarom maken we ons sterk voor lokale producten”, zegt wethouder Erjen Derks. “En het is goed voor mens en natuur. Voorbeelden zijn de dorpstuin in Hooghalen en pluktuin De Groene Stap in Bovensmilde.”

Wat zijn je drijfveren om een voedselbos te starten?

De cursus is bedoeld voor particulieren, buurtverenigingen, coöperaties of agrariërs die graag met een voedselbos in Midden-Drenthe willen starten. Femmeke Huigens en Martijn Aalbrecht zijn de cursusleiders. “Tijdens de cursus krijgen deelnemers zowel theoretische als praktische kennis waardoor ze zelf aan de slag kunnen. Ook wordt nadrukkelijk stil gestaan bij de eigen drijfveren om een voedselbos te starten”.

Waaruit bestaat de cursus?

De cursus bestaat uit drie losse cursusdagen en één inspiratiedag. Tijdens die dag maken cursisten een toer langs voedselbossen. De cursusdagen zijn bij Bed en Paard Brunsting bij Beilen. Daar plant cursusleider Huigens dan zelf een voedselbos aan.

Startbijdrage

Aan deelnemers wordt een eigen bijdrage gevraagd van 50 euro per persoon. De gemeente Midden-Drenthe financiert de cursus grotendeels en stelt een startbijdrage van 500 euro beschikbaar voor elk nieuw initiatief. Aanmelden kan tot en met 10 november via [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu