Janneke de Boer: 'Ik probeer als kunstenaar uit te beelden wat dementie doet in je hoofd'

Janneke de Boer bij één van haar werken. Eigen foto

Kunst en cultuur snuiven kan in de Aventurijn in Smilde, daar houdt de Kunst en Cultuur4Daagse tot en met 29 augustus twee exposities. Janneke de Boer uit Bovensmilde is één van de 23 kunstenaars. Haar werk staat in het teken van dementie.

Janneke de Boer: ,,Sinds 1 april 2015 werk ik met mensen met een dementie en die verblijven op de PG (Psychogeriatrische Zorg). Vanaf het eerste moment ben ik onder de indruk van deze groep mensen. Wat er allemaal in het leven van deze groep gebeurt en hoe ik er onderdeel van uit mag maken, vind ik heel bijzonder. Ik heb geprobeerd om in mijn werk als kunstenaar uit te beelden wat dementie doet in je hoofd.”

Plakboek

De Boer schetst een beeld van een plakboek: ,,Gedurende je hele leven maak je van alles mee. Deze gebeurtenissen sla je op in je geheugen aan de hand van plaatjes. Deze liggen in je geheugen netjes opgeslagen als een groot plakboek of als een film. Bij dementie ontstaan als het ware gaten in het plakboek of de film. Daarmee verdwijnen delen maar ook het onderlinge verband. Soms gaat dementie zover, dat men geheel leeg is, alle herinneringen zijn nagenoeg verdwenen.”

De drie werken die op de expositie hangen maken onderdeel uit van een serie met als thema dementie. Het project 20x20 betreft een mooie afsluiting van deze serie.

Overzichtstentoonstelling

Bezoekers kunnen op zaterdag en zondag in de Aventurijn van 13.00-17.00 uur terecht. Er is een overzichtstentoonstelling ‘Beeldende kunst maakt vrij’, waar 23 kunstenaars uit de gemeente Midden-Drenthe een klein overzicht van hun werk laten zien. Daarnaast is er een expositie ‘Vrijheid van Expressie’, waar alle 23 kunstenaars een kunstwerk in een kader van 20 bij 20 tonen. De thema’s van beide exposities verwijzen naar 75 jaar vrijheid in Nederland. Twee deelnemende kunstenaars zijn gedurende de openingstijden aanwezig.

www.kunstcultuur4daagse.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu