Lichtroute langs boerderijen in Midden-Drenthe is groot succes: ,,Ik denk zeker dat dit voor herhaling vatbaar is"

De inzittenden van ruim 2000 auto's zagen bij de familie Enting een levende kerststal. Hugo Faber

Namens de organisatie toonde Roelie van der Sterren zich vrijdagavond na afloop van de lichtroute tevreden en was ook enigszins overrompeld door het succes. Pas maandag kwam van de gemeente er groen licht, dus niet alle promotiekanalen konden benut worden. Desondanks werd de lichtroute een succes, dat om een vervolg vraagt. Toch was er een kritisch geluid te horen.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Roelie van der Sterren is bestuurslid van LTO Midden-Drenthe. Ze weet niet precies of er direct een evaluatie komt, maar: ,,Ik denk zeker dat dit voor herhaling vatbaar is.” Af en aan reden de auto’s rond vrijdagavond, voor Roelie van der Sterren reden te overwegen om de lichtroute daarom eventueel een volgende keer over twee avonden te verspreiden.

Oproep

,,Kom langs bij boeren en tuinders in onze mooie regio en geniet van het platteland in kerstsfeer.” Een duidelijke oproep van LTO Midden-Drenthe, waar vrijdagavond dus massaal gehoor aan werd gegeven.

Werd de boerderijen fietstocht dit jaar wederom vanwege coronamaatregelen nog geannuleerd, maandag kwam er alsnog groen licht van de gemeente voor deze lichtroute. Dit evenement mocht wél doorgaan en met man en macht werd hierna op de verschillende boerderijen gewerkt om dit mogelijk te maken.

Sfeervol

Met een autobingo en een audiotour met leuke weetjes over de verschillende bedrijven werd het een sfeervol evenement, met tientallen lovende reacties op de social media kanalen. Zo kreeg de levende kerststal bij de familie Enting in Zwiggelte volop aandacht.

Edwin Boer uit Elp ging ook in op de overweldigende opkomst: ,, We hebben echt mega veel auto’s over het erf gehad. Ik had niet verwacht dat er zoveel animo voor was. Al het werk is in ieder geval niet voor niets geweest!” Hans Brinke in Orvelte had de nodige energie gestoken in het verlichten van de kippenstal. Bij de familie Verheul in Witteveen ging het publiek door de stal. Daarnaast was van alles te zien langs bijvoorbeeld het Oranjekanaal, vanaf de brug bij de familie Bos van Manege het Hoefijzer tot aan kalkoenhouder en akkerbouwer Van der Sterren. De organisatie kreeg alle lof voor de inzet in korte tijd.

Tegengeluid

Toch was ook een tegengeluid te horen. Een inwoner (naam is bij de redactie bekend) uit Zwiggelte ziet dat de boeren de laatste jaren van alles doen om de kloof tussen boeren en burger te dichten. De lichtroute vrijdagavond zorgde echter voor een niet aflatende file met ronkende auto’s, met als gevolg, volgens hem, dat de bermen nog verder aan gort werden gereden: ,,Volgens mij verbindt maar 1 ding de boeren met de burgers. Het gemeenschappelijke doel om lokaal je voedsel te vergaren. Eerlijk gezond voor mens, dier en omgeving en gezond voor de boer zelf. Initiatieven om bijvoorbeeld je eigen kerstpakket of kerstdiner te verzamelen bij de aangesloten boerenbedrijven zijn er niet, in tegenstelling tot het westen van het land.”

Niet mogelijk

Roelie van der Sterren reageerde namens de LTO Midden-Drenthe: ,,We hadden graag onze lokale producten willen aanbieden, maar door de huidige coronamaatregelen en in samenspraak met de gemeente was dit op deze avond niet mogelijk.” Ze vindt het net als de andere bestuursleden mooi dat ze voor veel mensen in deze coronatijd voor een uitje kon zorgen. De organisatie moest echter in korte tijd gebeuren en natuurlijk hoopt ook LTO Midden-Drenthe dat de burger de boer weet te vinden voor bijvoorbeeld de aankoop van eieren, zuivel, vlees en groente: ,,Want er zijn in onze gemeente verschillende ondernemers die dit aan huis verkopen!”

Nieuws

Meest gelezen

menu