Mijlpaal bij waterfabriek in Beilen: ,,Trots dat aannemers en hun medewerkers samen met de medewerkers van WMD dit hoogste punt zo snel hebben bereikt”

Leo Hendriks en Jelle Hannema. Foto: WMD

Het hoogste punt van de bouw van de nieuwe drinkwaterfabriek van WMD in Beilen is bereikt. Deze waterfabriek zorgt straks voor drinkwater in de regio rondom Beilen.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Maar ook bij klanten van waterbedrijf Vitens bij Appelscha komt vanaf het voorjaar van 2023 Drents drinkwater uit Beilen uit de kraan. Naar goed gebruik, hield de WMD donderdag een barbecue om alle medewerkers op de bouw te bedanken.

Leo Hendriks, directeur WMD: ,,Vanwege de schaarste aan alles is het in deze tijd niet eenvoudig om een project van deze omvang uit te voeren. We zijn daarom extra trots dat de aannemers en hun medewerkers samen met de medewerkers van WMD dit hoogste punt zo snel hebben bereikt.” WMD werkt hierin samen met Vitens.

Boven het maaiveld

Hendriks: ,,De ontgassingstorens vormen het hoogste punt van het gebouw. Deze steken 12 meter boven het maaiveld uit en komen zelfs boven het toekomstige dak uit. In deze torens halen we de gassen die zijn opgelost in het water eruit. Het is een van de laatste stappen van het zuiveringsproces voordat we het drinkwater het leidingnet in pompen.”

De bouwplaats is normaal gesproken verboden terrein en ook als de fabriek klaar is, is hij niet toegankelijk voor bezoekers. Dat komt door de strenge eisen rond de bescherming van het drinkwater in Nederland. Tijdens de Dag van de Bouw zaterdag werd hierop een uitzondering gemaakt en konden bezoekers het hoogste punt met eigen ogen aanschouwen.

Zachter water

Het huidige productiestation stamt uit 1946. Om weer te voldoen aan de eisen van deze tijd én om de inwoners van Midden-Drenthe aanzienlijk zachter water te leveren, is de nieuwbouw nodig. Daarnaast gaat WMD dus ook water leveren aan Vitens. Vitens legt hiervoor een nieuwe leiding aan van Beilen naar Appelscha. Hendriks: ‘We hebben een contract voor 40 jaar. Er gaat dus 40 jaar water van Beilen naar Appelscha. We helpen mee om het verdrogingsprobleem op te lossen. Dat doen we samen waarbij we leren van elkaar.’

In 2017 stelde Vitens de vraag of het mogelijk is dat WMD drinkwater levert aan de omgeving van Appelscha. Directe reden was de afspraken die Vitens met de provincies Drenthe en Friesland had gemaakt om de eigen winning in Terwisscha, in het nationaal park Drents-Friese Wold, te halveren.

Blij met samenwerking

Jelle Hannema van Vitens: ‘We zijn blij met deze samenwerking, waarmee we de hoogste maatschappelijke impact tegen optimale kosten realiseren. En het helpt ons om Terwisscha te ontlasten. Het water dat we daarom extra nodig hebben, kan WMD in Appelscha produceren.’

De planning is dat het eerste drinkwater uit de nieuwe fabriek in de eerste helft van 2023 uit de Friesen en Drentse kranen komt.

Nieuws

menu