Miriam Koehorst is handig met de haaknaald: ,,In de HaakBieb in Westerbork kun je gezellig samen haken of hulp krijgen als je vastloopt met je haakwerk"

Miriam aan het werk in haar HaakBieb in de Westerborker bibliotheek. Hugo Faber

De een houdt van paardrijden, een ander van lezen en weer een ander van haken. Geef Miriam Koehorst uit Westerbork garen en een haaknaald en zij haakt de mooiste dingen.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Miriam woont sinds een paar jaar in Westerbork en is vrijwilliger in de plaatselijke bibliotheek: ,,Ik vind het werk in de bieb erg leuk maar als je mij vraagt wat ik het liefste doe dan is dat toch wel haken, zowel gewoon haken als tunisch haken. Er zijn al heel wat haaksels door mijn vingers gegleden: sleutelhangers, boekenleggers, een kegelspel, knuffels en kleertjes voor mijn kleinkinderen, truien, vesten, sokken, sloffen, sjaals en stola’s.... Mijn laatste project, waar ik supertrots op ben, is een deken die met verschillende steken en technieken gehaakt is. Dat was echt wel een meesterstuk.”

Passie

Creatief is Miriam dus zeker en vaak is zij bezig met meerdere projecten tegelijk: ,,Naast haken brei ik ook, maar haken is mijn grootste passie.”

Sinds kort is er in de bibliotheek de HaakBieb ontstaan vanuit de behoefte van Miriam deze passie met anderen te delen. Bovendien is samen haken veel gezelliger dan in je eentje thuis op de bank: ,,De reden om dit in de bieb te gaan doen heeft deels te maken met het feit dat de bieb naast de boekenuitleen steeds meer een maatschappelijke functie heeft gekregen. Naast een plek waar je informatie kunt inwinnen is het ook een plek om anderen te ontmoeten. De HaakBieb wil beide met elkaar verenigen. Je kunt er gezellig samen haken en/of je kunt er hulp krijgen als je vastloopt met je haakwerk. Ook kun je er, tegen een vergoeding, leren haken.”

Workshop

Elke maand bedenkt Miriam een workshop waar liefhebbers aan mee kunnen doen: ,,Maar je kunt ook gewoon je eigen haakwerk meenemen. Voor de maand december was het de bedoeling om mini kersttruitjes te gaan haken om bijvoorbeeld in de boom te hangen. Helaas zijn alle activiteiten in de bieb voorlopig afgelast dus kan de workshop niet doorgaan. Maar voor hulp of vragen bij haakwerk blijft de HaakBieb wel toegankelijk.”

Miriam Koehorst is voorlopig elke maandag van 16.00 uur tot 20.00 uur in de Börker bibliotheek te vinden. Ook op de donderdag is het van 14.00 uur tot 17.00 uur mogelijk even binnen te lopen voor haakhulp.

De HaakBieb is geheel gratis. Het is wel de bedoeling dat iedereen zijn/haar eigen materiaal meeneemt.

Tot slot nog een oproep van Miriam: ,,Ik ben verder nog op zoek naar een ervaren breier/breister die hulp kan bieden bij breiproblemen. Dan maken we er een HaakBreiBieb van.”

Nieuws

Meest gelezen

menu