Première korte speelfilm Gemmeker met historische transportbeelden in kleur

De cast van Gemmeker bestaat uit Jacob Derwig (Mauritz Frankenhuis), Michael Epp (Albert Gemmeker) en Eelco Smits (Jan Schoenmaker). Foto: The Media Brothers

De korte speelfim Gemmeker gaat vrijdag in première. Bijzonder aan de rolprent is dat het unieke Westerborkbeelden bevat van de transporten, die voor het eerst zijn gerestaureerd en ingekleurd. Planet X was verantwoordelijk voor het omvangrijke restauratie- en inkleuringsproces van de Westerborkbeelden.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Gemmeker is het waargebeurde verhaal over Albert Gemmeker, de voormalig commandant van kamp Westerbork, onder wiens leiding 80.000 mensen werden gedeporteerd. De korte speelfilm van dertig minuten is gebaseerd op het bijzondere verhaal van de joodse Holocaust-overlevende Mauritz Frankenhuis.

De nieuwste technieken

Het materiaal van de transporten uit Westerbork is met de nieuwste technieken volledig gerestaureerd en ingekleurd. Een langdurig en complex proces waarbij ook historici zijn betrokken. “Het resultaat is zowel indrukwekkend als confronterend”, aldus regisseur Robert Schinkel. “Het brengt de onbeschrijfelijke gebeurtenissen in Westerbork dichterbij dan ooit. Haarscherp zien we nu hoe onschuldige mensen in veewagons gedeporteerd worden, meestal naar de vernietigingskampen. We denken dat de impact van de indringende film én de bewerkte Westerbork-beelden groot zal zijn. En hopen er ook jonge en toekomstige generaties mee te bereiken”.

De originele zwart-wit Westerborkfilm (1944) is opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register en bevat de enige bestaande beelden van de transporten.

Laatste treintransport

De datum van deze eerste vertoning is gedenkwaardig: op 13 september is het precies 75 jaar geleden dat vanuit Kamp Westerbork het laatste treintransport vertrok. Ook de locatie is historisch: de film, geregisseerd door Robert Schinkel (In de Rij voor Anne Frank) is te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De film Gemmeker wordt eerst vertoond op internationale filmfestivals en is daarna te zien bij RTL4 en Videoland. De film is geproduceerd door The Media Brothers en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe.Nieuws

menu