Radiotelescoop Westerbork ontdekt als eerste van Nederland snelle radioflitsen die ons buurmelkwegstelsel doorklieven

Drie nieuwe Fast Radio Bursts die de Westerbork telescoop heeft ontdekt, blijken de halo van ons buurmelkwegstelsel de Driehoeksnevel te hebben doorklieft. Dankzij de veel scherpere nieuwe livebeelden konden astronomen voor het eerst schatten hoeveel onzichtbare atomen het stelsel maximaal bevat

Drie nieuwe Fast Radio Bursts die de Westerbork telescoop heeft ontdekt, blijken de halo van ons buurmelkwegstelsel de Driehoeksnevel te hebben doorklieft. Dankzij de veel scherpere nieuwe livebeelden konden astronomen voor het eerst schatten hoeveel onzichtbare atomen het stelsel maximaal bevat Foto: ASTRON/Futselaar/van Leeuwen)

Na een vernieuwing van de Westerbork radiotelescoop hebben astronomen vijf nieuwe Fast Radio Bursts (FRBs) gevonden. Drie van die FRB’s blijken de halo van ons buurmelkwegstelsel de Driehoeksnevel te hebben doorklieft. Het is de eerste keer dat een Nederlandse telescoop de snelle radioflitsen ontdekt en ook nog eens veel scherper in beeld brengt dan tot nu toe mogelijk was.
Lees meer over
Midden-Drenthe

FRBs, Fast Radio Bursts, behoren tot de felste ontploffingen in het heelal, legt Joeri van Leeuwen, sterrenkundige en onderzoeksleider bij Astron uit. De explosies zenden daarbij vooral radiogolven uit. Deze ‘snelle radiogolf-flitsen’ zijn zo krachtig dat ze met radiotelescopen te zien zijn op afstanden van meer dan 4 miljard lichtjaar. Om over zulke extreem grote afstanden nog zichtbaar te zijn voor radiotelescopen, moeten ze immense hoeveelheden energie herbergen. Bij het afgaan bevat een enkele FRB 10 biljoen keer het jaarlijkse energieverbruik van de gehele wereldbevolking.

Niet met je ogen knipperen

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's