,,Samen met mensen uit de Broekstreek hebben we biologische aardappelen gepoot, verzorgd en geoogst”

Hard aan het werk op het land. Foto: Frank ter Beke

Iedereen droomt wel eens. Soms zelfs over aardappelen. De ‘gewone’ aardappel heeft nogal wat aandacht nodig van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De droom van Frank ter Beke uit Balinge is om lokaal biologische aardappelen te telen zonder inzet van chemie en kunstmest.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Frank is consultant in de aardappelteelt en verspreidt zijn kennis en kunde over aardappelen over de hele wereld.

Op zaterdag 28 augustus wordt aardappelproefmiddag gehouden. De pas geoogste aardappelen worden getoond en kunnen geproefd worden. Onder het genot van een drankje wordt iedereen bijgepraat over het aardappel initiatief ‘Aardappelen van Ons Broekstreek’. Deze bijeenkomst is van 15.00 uur – 17.00 uur in het Het Broekhoes. Aanmelden kan via de mail [email protected] .

Derde jaar

Voor het derde jaar op rij is Ter Beke bezig om biologische aardappels te testen. ,,De basis en eerste prioriteit was een maximale aandacht voor milieu en leefomgeving en de bevordering van de biodiversiteit. Dit alles met inzet en deelname van mensen uit de eigen omgeving. Samen met mensen uit de Broekstreek hebben we biologische aardappelen gepoot, verzorgd en geoogst.” Jaap Boer uit Garminge stelde grond ter beschikking. De mechanische gewasverzorging is met zorg uitgevoerd door Bert Horsting, die ook samen met Frank de teelt verzorgde.

De laatste twee jaar hebben al veel mensen uit de Broekstreek meegeholpen op het veld en bij de oogst. Vorig jaar -aan het eind van de zomer- heeft Frank twee avonden georganiseerd op het proefveld tussen Garminge en Balinge om uitleg te geven over zijn project. Eveline Bakker, Frank Schröer en Thea Potharst werden enthousiast en wilden graag meewerken om te kijken of ze samen de biologische en lokale teelt van aardappelen een goede impuls konden geven.

De huisverkoop via de familie Horsting werd opgestart en plannen werden bedacht voor het nieuwe aardappelseizoen. Op een veld van Bert Horsting, tegenover Jaap Boer- gingen in april vrijwilligers aan de slag om de biologische aardappels te poten. Ondertussen werd nagedacht hoe dit initiatief in een goed organisatorisch jasje kon worden gestoken.

Nieuwsgierig? Kom dan zaterdag naar Het Broekhoes in Balinge.

Nieuws

Meest gelezen

menu