Tineke Posthoorn trekt de kar van PvdA in Midden-Drenthe: ,,Een partij, die oog heeft voor mensen"

Tineke Posthoorn bij IKC de Zuiderenk: ,,Het schoolplein is een plek waar heel veel mensen elkaar leren kennen en elkaar ontmoeten." Hugo Faber

Ze noemt zichzelf geen haantje de voorste. Wel beschikt ze over een groot sociaal hart, dossierkennis en het woord duurzaam ligt voorin haar mond. Aan het woord is Tineke Posthoorn, fractievoorzitter van PvdA Midden-Drenthe.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Ruim 60 jaar geleden werd ze geboren in Linde. Ze was enigst kind en groeide op als boerendochter in een warm gezin, dat oog had voor mensen die het minder makkelijk hadden. Eigenlijk wilde ze tandarts worden, maar struikelde over de beta vakken. Het werd een sociale studie aan de sociale academie in Hengelo.

Met haar diploma in de hand begon ze als groepsleidster in een kinderhuis in Assen. Posthoorn stond vervolgens voor de klas, maar werkt nu bij Welzijnswerk Midden-Drenthe: ,,Daar houd ik mij vooral bezig met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.”

Politiek

De politieke interesse ontstond ongeveer 20 jaar geleden: ,,Ik zat in het bestuur van de peuterspeelzaal. De gemeente vond dat de peuterspeelzalen moesten fuseren, terwijl wij vonden dat we het prima geregeld hadden. En dan krijg je met de politiek te maken…”

Tineke sloot zich aan bij de PvdA: ,,Een partij, die oog heeft voor mensen.”

Minder oog voor elkaar

De samenleving is een stuk individualistischer geworden, er is minder oog voor elkaar: ,,De PvdA stimuleert het nog steeds om dingen samen te doen. Heb je een wens en lukt het niet voldoende geld bij elkaar te krijgen? Probeer het dan samen op te lossen.” Ze noemt als voorbeeld de sporthal in Wijster, waar meer dan 100 vrijwilligers samen de schouders onder dat project zetten.

Zij is niet de eerste vrouwelijke PvdA-lijsttrekker, maar lachend: ,,Het is wel weer eens tijd. Ik vind het een hele eer en fijn dat de PvdA vertrouwen in mij heeft.”

Verbinding en samenhang

Posthoorn zoekt in alles de verbinding en samenhang. Zelf woont ze al meer dan 30 jaar in Wijster en weet vanwege meerdere rollen in de samenleving wat er speelt, waar behoefte aan is.

Ambitieus is ze ook, ze gaat voor 5 zetels: ,,We hebben een mooie kandidatenlijst met nieuwe, jonge mensen. Met frisse ideeën. Klaar voor de toekomst.”

Speerpunten

Speerpunten zijn er ook: ,,Meer betaalbare woningen bouwen is de eerste. Midden-Drenthe schoon, groen en veilig is het volgende. Wij wonen midden in de mooie natuur. En dat blijft niet uit zichzelf zo. Daar moeten we goed voor zorgen en daarom duurzaam leven. De derde is een sociale en prettige woonomgeving. Dat er goede scholen blijven, met goede voorzieningen zodat het niet ingewikkeld is om jezelf te redden.”

Posthoorn blikt terug op de laatste 4 jaren: ,,Ik ben stiekem trots op het vernieuwde dorpenbeleid, dorpshuizenbeleid en duurzaamheidsvisie. Die hebben het belang van inwoners voorop gezet.”

Coronapandamie

De grootste catastrofe was voor Posthoorn de coronapandemie: ,,Ik vond het erg dat in de landelijke aanpak de sociale behoefte niet op de voorgrond stond, het was vooral een medische aanpak. Later had er ook echt meer aandacht mogen en moeten zijn voor de sociale behoefte van mensen. Nog los van onze ondernemers, de horeca maar ook kappers en andere zelfstandigen, die meer financiële compensatie hadden moeten krijgen.”

De PvdA maakt van oudsher deel uit van het college in Midden-Drenthe: ,,We zijn blij dat we een uitstekende wethouder kandidaat hebben in Dennis Bouwman. Hij bewees de afgelopen 5 jaar dat hij een oog heeft voor wat er nodig is in Midden-Drenthe. Zo is het toch gelukt de nodige woningen te bouwen, meer dan in andere gemeenten, evenals een mooie school voor voortgezet onderwijs.”

Nieuws

menu