Toertocht door Noord-Drenthe met Heinkelvoertuigen (scooters en dwergauto’s) van meer dan vijftig jaar oud

Heinkelklub De Kwakel houdt zondag 5 september vanuit Beilen een toertocht door Noord-Drenthe, met zo’n tien tot dertig Heinkelvoertuigen van meer dan vijftig jaar oud.

Een Heinkel scooter. Foto: Pixabay.

Een Heinkel scooter. Foto: Pixabay.

De ‘Klubleden’ verzamelen zich zondag 5 september rond 11.00 uur bij Cafe/Bar Het Zwaantje aan de Markt in Beilen. Van daaruit vertrekt het gezelschap om 12.00 uur voor een rondrit door Noord-Drenthe.

Naar verwachting zullen tussen de tien en dertig voertuigen van het merk Heinkel deelnemen aan de tocht, meldt Heinkelklub De Kwakel, die sinds 1977 bestaat en in 1982 officieel werd opgericht in het plaatsje De Kwakel, onder de rook van Amsterdam. Alle leden van de klub zijn in het bezit van tenminste één Heinkelvoertuig: in de meeste gevallen een Heinkelscooter. In de loop der tijd is de club gegroeid tot een landelijke vereniging met ongeveer 450 leden.

Rolls Royce onder de scooters

‘Heinkel was in de zestiger jaren een populair scootermerk net als Vespa en Lambretta. Het opmerkelijke aan de Heinkelscooter was dat de meeste modellen waren uitgerust met een viertaktmotor. De Heinkel stond bekend om zijn degelijkheid en werd wel de Rolls Royce onder de scooters genoemd.’

Dwergauto

Naast scooters produceerde Heinkel ook bromfietsen en de Kabine, een zogenaamde dwergauto op drie wielen. In 1953 rolde de eerste Heinkel de fabriek uit. In 1964 sloot de fabriek de poorten, omdat er nagenoeg geen vraag meer was naar scooters en dwergauto’s.

‘Veel Heinkels verdwenen in schuurtjes. Onder een dikke laag stof werd menig Heinkel vele jaren later jaren teruggevonden om in handen te vallen van de ware liefhebber.’

Maandelijkse toertocht

Heinkelklub De Kwakel organiseert van april tot en met oktober iedere eerste zondag van de maand een toertocht voor haar leden. Deze toertocht van maximaal 100 kilometer lengte wordt iedere maand in een andere provincie uitgezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu