Wiebe F. Bosma: ,,Ik hoop met mijn werk de toeschouwer te kunnen boeien en te laten zien hoe mooi en verrassend het landschap kan zijn.”

Wiebe F. Bosma bij een paar van zijn werken. Eigen foto

Kunst en cultuur snuiven kan in de Aventurijn in Smilde, daar houdt de Kunst en Cultuur4Daagse tot en met 29 augustus twee exposities. Wiebe F. Bosma uit Bovensmilde is één van de 23 deelnemende beeldende kunstenaars.

Wiebe F. Bosma (1946) studeerde in 1968 af aan de Academie voor beeldende kunsten “Minerva” te Groningen in de ‘Vrije teken-, schilder-, plastische- en grafische kunst’. Daarnaast volgde hij de “Creatief pedagogisch didactisch bijscholing voor kunstenaars” en een cursus grafisch ontwerpen.

Hij was werkzaam bij een uitgeverij/drukkerij voor schoolboeken, als geologisch tekenaar en als freelance grafisch ontwerper. Sinds 2001 is Bosma geheel actief als kunstschilder, tekenaar, graficus en grafisch ontwerper.

Landschappen

Zijn werk omvat onder andere schilderijen, aquarellen en tekeningen van landschappen en modellen. Over zijn figuratieve/impressionistische schilderijen en aquarellen zegt hij: ,,Het landschap en de details hierin vormen een bron van inspiratie voor mij. Geboeid ben ik door de wolkenluchten, de lichtval en de weerspiegelingen in het water. Kortom, hoe de elementen lucht, land en water elkaar beïnvloeden in vorm en kleur. Niet alleen de weidsheid van het landschap die ik probeer te vangen, maar ook de ‘stillevens’ die erin te vinden zijn, inspireren mij tot het maken van schilderijen en aquarellen.”

Zo ontstonden veel van zijn werken naar aanleiding van wandel- en fietstochten langs het strand en de Waddenzee, evenals de boottochten over de Friese wateren. Een aantal van de aquarellen is te zien op deze tentoonstelling, onder andere aquarel ‘Golfbreker-de Kerf’. Na de storm geven het zeeschuim, water en zand een prachtig kleurpalet aan een tot rust gekomen beeld. De strandvondst van een mossel met zeepokken met al zijn kleurschakeringen vroeg om het maken van een aquarel.

Bosma: ,,Ik hoop met mijn werk de toeschouwer te kunnen boeien en te laten zien hoe mooi en verrassend het landschap kan zijn.”

Overzichtstentoonstelling

Bezoekers kunnen op zaterdag en zondag in de Aventurijn van 13.00-17.00 uur terecht. Er is een overzichtstentoonstelling ‘Beeldende kunst maakt vrij’, waar 23 kunstenaars uit de gemeente Midden-Drenthe een klein overzicht van hun werk laten zien. Daarnaast is er een expositie ‘Vrijheid van Expressie’, waar alle 23 kunstenaars een kunstwerk in een kader van 20 bij 20 tonen. De thema’s van beide exposities verwijzen naar 75 jaar vrijheid in Nederland. Twee deelnemende kunstenaars zijn gedurende de openingstijden aanwezig.

www.kunstcultuur4daagse.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu