Woonproject voormalig Medexcomplex Zwiggelte nadert voltooiing

De puntjes worden binnenkort op de i gezet. Provincie Drenthe

Na jarenlange leegstand heeft het voormalig Medexcomplex aan de Hoofdstraat in Zwiggelte weer nieuw elan. Het bedrijfspand is herontwikkeld tot een woonhof met 7 royale duurzaam ingerichte woningen voor een gemixte doelgroep.
Lees meer over
Midden-Drenthe

Inmiddels zijn de eerste woningen opgeleverd en verwacht wordt dat medio januari het volledige plan voltooid is.

Het opknappen van dit deel van Zwiggelte heeft lang op zich laten wachten, maar het resultaat mag er zijn. In nauwe samenwerking met de gemeente Midden-Drenthe, dorpsbelangen en het waterschap, is het ontwikkelaars Jan-Geert Muntinga en Aard Zantinge gelukt dit fantastische plan te realiseren.

Open inrichting

Er is speciaal aandacht besteed aan de passende open inrichting van het terrein, dat aansluit bij een dorp als Zwiggelte. Niet alleen zijn de woningen volledig gasloos ook is het plan klimaatadaptief. Door middel van zorgvuldig gekozen beplanting en de aanleg van een innovatief afvoersysteem wordt het regenwater zolang mogelijk vast gehouden voor drogere periodes.

Niet eenvoudig

,,Het is niet eenvoudig gebleken om tot een kwalitatief en haalbaar plan te komen, zeker in deze huidige tijd met extreem stijgende materiaalprijzen,” zo vertelt Jan-Geert Muntinga. ,,Met behulp van het herstructureringsfonds van de Provincie Drenthe is dit uiteindelijk toch gelukt.”

Muntinga vindt dat de woonhof in Zwiggelte een mooi voorbeeld is van hoe in de toekomst gekeken kan worden naar de woningproblematiek in Nederland. Muntinga: ,,Verwacht wordt dat tot 2030 circa één miljoen woningen bijgebouwd dienen te worden. Dit betekent dat niet alleen naar grootschalige projecten moet worden gekeken, maar juist ook dit soort kleinschalige projecten verdienen aandacht. Waarmee leegstand op het platteland wordt aangepakt en de leefbaarheid binnen de kleinere dorpen word vergroot.”

Nieuws

Meest gelezen

menu