Bijzonder onderzoek op de Holtesch in Hooghalen

Kirsten en Ties aan het werk. Betteke Krantz

Dit jaar begint een onderzoek naar bodemherstel op De Holtesch in Hooghalen. Al twee jaar wordt de grond hier op een natuurvriendelijke manier bewerkt en ook komend jaar wordt er weer een combinatie van bijzondere gewassen gezaaid. Dat is goed voor de gewassen en goed voor de natuur.
Lees meer over
De Krant van Midden-Drenthe

De Holtesch is het eerste perceel dat in 2020 door burgercoöperatie Land van Ons gekocht werd. De coöperatie die toen ongeveer 2000 leden had, is intussen uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 18.000 leden en heeft door heel Nederland diverse percelen gekocht. Deze percelen worden op een natuurvriendelijke manier bewerkt zodat bodem, flora en fauna daar profijt van hebben en er een natuurlijk evenwicht kan ontstaan.

Verschillende methodes

Het eerste seizoen werd op de Holtesch boekweit verbouwd en het afgelopen jaar Huttentut, Baktarwe en Lupine in stroken van 6 meter breed. Ook dit jaar wordt er weer strokenteelt toegepast met Huttentut, Baktarwe en Boekweit. Er is echter wel iets bijzonders aan de hand. Op 36 stroken gaat onderzoek plaatsvinden naar verschillende methodes van bodemverbetering.

Micro-organismen

Eén gedeelte van het plantgoed wordt behandeld met compostsap met levende micro-organismen volgens de methode van Elaine Ingham. Zij is micro-bioloog en heeft haar leven gewijd aan onderzoek naar bodemherstel. Als de micro-organismen zoals aaltjes, schimmels en bacteriën in de bodem in balans zijn, dan profiteren de gewassen daarvan. Een ander gedeelte krijgt extra voedingsstoffen toegediend in de vorm van zaadcoating en bladbemesting volgens de methode van John Kempf, een Amerikaanse ondernemer die zich inzet voor de regeneratieve landbouw. Het kweken van sterke en gezonde gewassen door het toedienen van voeding op het tijdstip dat de plant er behoefte aan heeft, staat bij zijn methode centraal. Het laatste onderdeel van het onderzoek is een combinatie van de twee bovengenoemde methodes waarbij er gekeken wordt of de twee methodes elkaar positief beïnvloeden en versterken.

Stichting

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Stichting in Goede Aarde in samenwerking met Land van Ons. Afgelopen week is het eerste onderdeel ervan in gang gezet. Ties Temmink en Kirsten van Reisen, mede-oprichters van de stichting, hebben het zaad met een door hun zelf gemaakte voedseloplossing voorbehandeld. Dit gebeurde op het erf van Kees Sijbenga, biologisch dynamisch boer in Hooghalen. Binnenkort zal hij de stroken met het voorbehandelde zaad gaan inzaaien.

Nieuws

Meest gelezen

menu