Frans Melein uit Bovensmilde schrijft verdriet van zich af

Frans Melein met zijn nieuwste boek. Foto: Hugo Faber

De 87-jarige Frans Melein uit Bovensmilde heeft opnieuw een boek uitgebracht. In ‘Van huis en haard verdreven!’ vertelt hij over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer over
De Krant van Midden-Drenthe

Melein werd geboren op 31 december 1934 in Utrecht als zoon van een meubelmaker. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog ternauwernood. ,,Ik heb toen bij mezelf gedacht: als ik dit overleef, schrijf ik een boek over mijn ervaringen’’, vertelde hij toen een ander boek van hem werd uitgegeven: ‘Verzet in Drenthe’.

Drenthe

Dat boek schreef Melein omdat hij in Drenthe liefdevol werd opgevangen toen hij eind 1944 op kindertransport ging naar Noord-Nederland. De jonge Frans Melein kwam terecht in een pastorie in Smilde en ging van daaruit naar pleegouders. Als volwassene werkte hij jarenlang als brugwachter voor provinciale waterstaat Drenthe in Bovensmilde. Voor ‘Verzet in Drenthe’ sprak hij verschillende mensen die de oorlog eveneens hebben meegemaakt.

Een loeder

De oorlog blijft hem bezighouden en dus moest er een nieuw boek komen. ,,Mijn moeder overleed in 1943 en mijn vader zat in het verzet. Die kon niet voor mij zorgen, dus ging ik via de kerk op kindertransport naar Drenthe. Ik heb mijn pleegouders heel wat aangedaan. Ik was echt een loeder. Kolen stelen, nazivlaggen in brand steken, als ik een revolver zag was hij van mij. Ik was versteend door de oorlog. Ik wist niet wat liefde was.’’

Later is te laat

Schrijven geeft Melein rust. In een eerder interview met het Dagblad van het Noorden zei hij: ,,Ik word zo nu en dan tureluurs van mezelf. Als ik schrijf word ik rustig. Of mijn boeken goed zijn weet ik niet. In alles wat ik schrijf, probeer ik iets te zeggen waar de mensheid wat aan heeft. Als je overlijdt kun je het niet meer vertellen, daarom moet je zo lang je leeft er wat moois van maken. Later is te laat. Als er maar één mens even stilstaat bij de kronkels van mij heb ik niet voor niets geleefd.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu