Stille tochten in Beilen, Westerbork en Smilde

Er zijn verschillende activiteiten in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ron de Vos, archief

Op woensdag 4 mei worden er in het kader van de Nationale herdenking in de gemeente Midden-Drenthe Stille Tochten gehouden in de kernen Beilen, Westerbork en Smilde. Er is een aparte tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De comités uit de verschillende dorpen nodigen iedereen van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
Lees meer over
De Krant van Midden-Drenthe

In Westerbork begint de Stille Tocht met een bijeenkomst om 10.00 uur in de Stefanuskerk, Hoofdstraat 10. De kerk is open vanaf 9.30 uur. Burgemeester Cees Bijl vertegenwoordigt de gemeente Midden-Drenthe. Muziekvereniging Het Orkest, onder leiding van Jordy Overbeek, en jeugdleden van het 4 mei comité Westerbork, werken mee aan de herdenking.

Langs monumenten

De Stille Tocht begint om 10.30 uur met een bloemlegging bij het Algemeen Oorlogsmonument aan de Hoofdstraat. Vanaf het Algemeen Monument gaat de Stille Tocht naar het Indië Monument. Daar wordt gesproken en worden bloemen gelegd. Vervolgens gaat de Stille Tocht langs de oorlogsgraven. Daar worden door jongeren uit Westerbork namen gelezen en bloemen gelegd. Ook worden bloemen gelegd bij de Stolpersteine in de voormalige gemeente Westerbork. Na afloop van de Stille Tocht is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie in de Stefanuskerk.

Stefanuskerk Beilen

In Beilen begint de Stille Tocht met een bijeenkomst in de Stefanuskerk, Prins Bernhardstraat 12. De aanvang is 18.30 uur. De Stefanuskerk is open vanaf 18.00 uur. De gemeente Midden-Drenthe wordt vertegenwoordigd door wethouder Erjen Derks. Leerlingen van CKC De Eshorst, IKC G.A. de Ridderschool, CKC prinses Beatrixschool, IKC Harm Smeenge en Volta, de Christelijke muziekvereniging AMDG en de heer W.J. Eilander verlenen hun medewerking aan de herdenking. Aansluitend aan de bijeenkomst begint, onder begeleiding van tamboers van de Christelijke muziekvereniging AMDG, om 19.15 uur de Stille Tocht vanaf de Stefanuskerk. Tijdens de route is er een korte plechtigheid bij het Marechaussee Monument. Vervolgens gaat de route door de kern van Beilen, waar enkele verzetsmensen woonden, maar waar ook veel Joodse gezinnen zijn weggevoerd naar concentratiekampen. Voor de Joodse gezinnen en de verzetsmensen zijn in 2015 Stolpersteine gelegd. Bij de Stolpersteine en de plaquette van Nico Viëtor worden door leerlingen van het Volta rozen gelegd.

Voor mindervalide mensen is er de mogelijkheid om bij de ingang van de eerste begraafplaats (oude begraafplaats) nabij de Stefanuskerk zich bij de stoet aan te sluiten. De Stille Tocht gaat via de ingang van de oude begraafplaats naar het Oorlogsmonument, waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt. De bloem- en kransleggingen bij de oorlogsgraven en monumenten op de begraafplaats vinden na de herdenking bij het Oorlogsmonument plaats. Na afloop van de plechtigheden is in de Stefanuskerk gelegenheid tot het drinken van een kop koffie.

Koepelkerk Smilde

In Smilde begint de Stille Tocht om 18.20 uur met een herdenkingsbijeenkomst in De Koepelkerk, Veenhoopsweg 14. Tijdens de dienst worden alle gevallen van oorlogsgeweld herdacht. Namens de gemeente spreekt wethouder Jan Batelaan een openingswoord. Leerlingen van CKC De Schutkampen, journaliste en voormalig profwielrenster Marijn de Vries, organist Klaas van de Kolk en trompettist Huisman werken mee aan de herdenking. De muziek tijdens de herdenking wordt verzorgd door het trio Heeren Oud-Zuid uit Assen. Het trio was de afgelopen tien jaar een vaste kracht voor de Stichting Struikelstenen in Assen en speelde in 2021 tijdens de 4 mei herdenking in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Stille Tocht in Smilde start exact om 19.45 uur, deelnemers verzamelen zich voor de Koepelkerk. Tijdens de Stille Tocht worden bloemen en kransen gelegd bij het Algemeen Monument, het Joods Monument en het Veteranen Monument. Na de Stille Tocht is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie in Het Kompas.

De organisatie van de Stille Tochten in Westerbork en Beilen is in handen van de 4 mei comités van Westerbork en Beilen. De organisatie van de Stille Tocht in Smilde is in handen van het 4 mei comité Smilde in samenwerking met het Oranje comité.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

De Stille Tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint om 19.00 uur bij de slagboom op het terrein. Burgemeester Cees Bijl vertegenwoordigt de gemeente Midden-Drenthe. De route voert naar het monument van Ralph Prins, waar de plechtigheden plaatsvinden.

Nieuws

menu