‘Woonzorgcomplex Vluchtheuvel Norg te dicht bij woning gepland’

Ooit was De Vluchtheuvel in Norg een familiepretpark. Foto: Archief/Corné Sparidaens

De gemeente Noordenveld krijgt een half jaar de tijd om de toegestane afstand tussen een recreatiewoning en een nieuw te bouwen woonzorgcomplex op de Vluchtheuvel in Norg te heroverwegen. Dat laat de Raad van State (RvS) weten in een tussenuitspraak.

Tijdens de zitting in februari was de RvS al kritisch op de door de gemeente gehanteerde bufferzone van 10 meter tussen het nieuwe zorgcomplex en aangrenzende recreatiewoningen. Immers, de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG) rekent bij nieuwbouw van woonzorgcomplexen nabij bestaande woningen minimaal een afstand van 30 meter. De gemeente hanteerde deze afstand niet, omdat er geen sprake is van permanente bewoning.

Nieuw besluit

Die kritische houding van de rechter resulteert nu in een tussenuitspraak waarin de gemeente wordt geadviseerd ook bij het bouwplan van de Vluchtheuvel de minimale 30 meter in acht te nemen. Volgens het advies maakt de milieuwetgeving in dit soort gevallen geen onderscheid tussen burger- en recreatiewoningen. De RvS geeft Noordenveld maximaal 26 weken om met een nieuw besluit te komen.

Een gemeentewoordvoerder erkende tijdens de zitting in februari al dat Noordenveld er intussen achter is dat voor gewone woningen en recreatiewoningen inderdaad dezelfde milieuafstanden gelden. Toch vond de gemeente 10 meter redelijk, omdat het vorige bestemmingsplan een pretpark toeliet. En bouwsels van een nieuw pretpark hadden op enkele meters van de woningen kunnen komen.

De gemeente Noordenveld laat weten de tussenuitspraak nog niet te hebben ontvangen en kan daarom niet reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu