Hiltje Veninga-van Dijk uit Norg viert 100ste verjaardag. Haar geheim? ‘Gewoon doorgaan’

Hiltje Veninga Van Dijken krijgt bloemen van de wethouder.

Hiltje Veninga-van Dijk is honderd jaar geworden. Wethouder Alex Wekema van Noordenveld (komt nog maar net kijken, in de ogen van een honderdjarige) overhandigt haar een prachtige ruiker en komt meteen maar ter zake: ,,Wat is uw geheim, mevrouw Veninga?”
Lees meer over
Noordenveld

,,Gewoon doorgaan”, zegt de broze dame die voor het raam van het verzorgingshuis in Norg zit.

Ze woont daar nu dik een jaar. Vlak voor corona uitbrak verhuisde ze vanuit Nietap naar Norg. Alleen wonen kon niet meer en hier is ze vertrouwd onder dak. Gelukkig wonen haar zoon Jan en dochter Ineke in Roden, dus ze heeft genoeg aanloop.

Net geen elftal VW Kevertjes

Hiltje werd geboren in Jonkersvaart, maar een groot deel van haar leven speelde zich af in Nietap. Daar kwam ze terecht toen ze in 1944 trouwde. ,,Mijn opa had busbedrijf De Leekster Tak”, vertelt dochter Ineke. In 1957 begon de vader van Ineke een autorijschool. De VW Kevertjes waaruit de vloot van de rijschool Veninga bestond waren destijds een vertrouwd onderdeel in het straatbeeld. ,,Hij had er tien. Net geen elftal, zei hij altijd.”

Bezinepomp aan de JP Santeeweg

Intussen bestierde Hiltje de benzinepomp aan de JP Santeeweg. ,,En ze deed de boekhouding en zorgde voor ons”, vertelt Ineke. ,,Ze is zorgzaam.” Ieder jaar met de Pinkstermarkt kwam de gemeentepolitie en de bereden politie bij de familie langs, in afwachting van de vechtpartijen die uit elkaar geslagen moesten worden. Dan dronken ze een kopje koffie van Hiltje. ,,Mijn moeder heeft heel wat kopjes koffie gezet in haar leven.”

Ineke: ,,Ze paste ook altijd op de kleinkinderen. Maar alleen als het nodig was omdat wij aan het werk moesten. Ze wilde het niet doen als we uitgingen met Rodermarkt. Zei ze. Was niet zo hoor, dan paste ze ook op.”

En nu is ze honderd. De wethouder op bezoek, de kinderen, alle kleinkinderen en achterkleinkinderen. Gewoon doorgaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu