Veenhuizen vangt weer vluchtelingen op, bewoners hopen vooral dat de gemeente de lessen van de vorige ronde niet is vergeten

De gemeente Noordenveld gaat 140 vluchtelingen opvangen in de voormalige gevangenis Groot Bankenbosch in Veenhuizen. Bewoners op de inloopavond waren kritisch. Hun boodschap: leer van de vorige opvang en geef de mensen wat te doen.

Bertus Reinders (rechts) is projectleider van de crisisopvang in Veenhuizen en praat met omwonenden.

Bertus Reinders (rechts) is projectleider van de crisisopvang in Veenhuizen en praat met omwonenden.

Lees meer over
Noordenveld

De opvang voor 140 vluchtelingen in Groot Bankenbosch moet de opvanglocatie in Ter Apel enigszins ontzien. Tussen 2014 en 2018 werd de voormalige gevangenis ook gebruikt voor vluchtelingen. Toen niet als crisisopvang maar als asielzoekerscentrum. Op het hoogtepunt met wel 800 bewoners.

Opvang maximaal twee maanden

Ditmaal zullen de vluchtelingen maximaal twee maanden blijven: een toezegging die burgemeester Klaas Smid met uiterste stelligheid deed, tijdens de inloopavond dinsdagavond in hotel-restaurant Bitter en Zoet. Vanaf 1 oktober begint namelijk de renovatie van monumentale gevangenissen Norgerhaven en Esserheem. Dan zullen de gedetineerden een aantal jaren in Bankenbosch verblijven. Smid: „Daar zijn al afspraken over met aannemers.”

En vanwege die duidelijke einddatum, kunnen bewoners uit Veenhuizen er uiteindelijk wel mee instemmen. Maar oud zeer is er nog wel. Vluchtelingen die door het dorp zwierven, op de brug handelden in telefoontjes, massaal langs wifipunten zwermden, rotzooi achterlieten en gedoe veroorzaakten in de bus. Er was onrust in het dorp. Verschillende herinneringen passeerden de revue. „Begrip is er wel, maar je moet aan de voorkant zorgen dat je de overlast vermindert”, stelde een van de aanwezigen. „We moeten niet in dezelfde valkuilen trappen.”

Oplossingen kwamen ter tafel. Dagbesteding, wifi binnen de opvang, goede surveillance door de straten, een duidelijk aanspreekpunt en eigen busjes voor vervoer naar Assen. Een bewoner: „We moeten het wiel niet opnieuw uitvinden, maar kijken hoe we vorige keer eindigden. Toen was de overlast veel minder groot.”

Met een bootje ervandoor

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's