Drie bijzondere familiegeschiedenissen in drie kisten op zolder

Peter Voerman heeft een lange stoet aan kleurrijke voorvaderen.

Toen de ouders van Peter Voerman in 1996 vlak na elkaar stierven, erfde de Norger drie kisten, tjokvol familiearchieven. Jarenlang stonden de kisten op zolder. Nu zijn de kisten uitgepakt. Gevolg: drie dikke boeken, over een vervener, twee kunstenaars, een koekjeslegende en een van de meest belangrijkste na-oorlogse ministers. Allemaal familie van de bescheiden Drent die het allemaal net zo lief binnen de familie had gehouden.
Lees meer over
Noordenveld

,,Ik ben een echte Drent die niet de geschiedenis van zijn familie breed uitmeet”, vertelt Voerman. Maar toen schrijver Kees Opmeer lucht kreeg van de twee kisten, kwamen de beide mannen in gesprek. Voor Opmeer was het snel duidelijk: in de geschiedenis van de familie van Peter Voerman zat een boek. Sterker: drie boeken!

Zo was de opa van Voerman lid van een familie die het aanzien van Drenthe veranderde door bij Hoogeveen enorme gebieden te vervenen. Van vaderskant bleken er twee schilders in de familie te zitten: vader en zoon Voerman. Overgrootmoeder was een telg uit het ondernemersgeslacht Verkade. En dan is er nóg een bijzondere tak: de familie Mansholt. De oud-oom van Peter Voerman was Sicco Mansholt, die minister van Landbouw was en enorme landbouwhervormingen doorvoerde in de naoorlogse kabinetten Drees en die eurocommissaris werd.

Was het voor Opmeer snel duidelijk dat er zeker drie boeken in de familie van Peter Voerman zaten, er moest nog wel wat overredingskracht aan te pas komen om Voerman zo ver te krijgen. ,,Ik wilde ooit voor mijn kinderen en kleinkinderen de familieverhalen doorgeven. Het heeft lang geduurd voordat hij me had overtuigd. Zoals het vaker gaat neemt de interesse in je afkomst toe naarmate je ouder wordt. Samen met Kees heb ik de dozen uitgezocht en samen met mijn zoon Tijs, die geschiedenis studeert, heb ik nader onderzoek gedaan.”

Inmiddels liggen er twee boeken over de families van Voermans vader en mijn moeder. Aan een derde boek wordt nu hard gewerkt.

Het eerste boek, ‘Hoe de Rahders Drenthe veranderden’ gaat over de familie van mijn moeder. De familie Rahder kwam oorspronkelijk uit het Duitse Mülheim maar vestigde zich met een wijnhandel in Amsterdam. J.C. Rahder vertrok in de 19-de eeuw met zijn familie uit het vervuilde Amsterdam naar het ongerepte Drenthe waar hij gronden aankocht onder Hoogeveen om te gaan vervenen. Hij stichtte er een school en zorgde voor goede medische zorg. Drie generaties lang heeft de familie Rahder verveend langs de Hoogeveensche vaart. ,,Mijn opa, de laatste vervener heb ik goed gekend en ik ben vaak met hem ‘het veen’ in getrokken.”

Het boek heeft onlangs de publiekprijs gewonnen van de Drentse Historische Vereniging.

,,Het tweede boek gaat over de familie van mijn vader, de kunstschilders vader en zoon Jan Voerman uit Hattem.” Het verhaal gaat over de boerenzoon die de bekende kunstschilder van de IJsselluchten werd. En over zijn zoon die vanaf jonge leeftijd al was voorbestemd om ook schilder te worden. Vanaf zijn 17-de tekende hij al plaatjes voor de bekende Verkadealbums. Maar het boek vertelt ook het verhaal over de ondernemersfamilie van mijn overgrootmoeder Verkade.

Het boek wordt 17 juli gepresenteerd met een speciale tentoonstelling in het Voerman museum te Hattem.

Peter Voerman en zijn zoon Tijs, werken nu met schrijver Kees Opmeer aan het boek over de familie Mansholt.

Nieuws

Meest gelezen

menu