Folly Art in Norg verbaast en daagt uit

Compressie, het eerste kunstwerk. Bram Hulzebos

De derde editie van Folly Art Norg daagt de bezoekers op verschillende vlakken behoorlijk uit: de paden zijn soms wat modderig, de bouwsels vragen om aangeraakt en betreden te worden en soms wordt er wel heel veel van het inlevingsvermogen van de bezoeker verwacht.

Follys zijn nutteloze bouwwerken. In vroeger tijden lustten de rijkelui met grote landgoederen er wel soep van: op de gekste plekken in hun parken en plantsoenen lieten ze ‘dwaze bouwsels’ optrekken. Niet bedoeld om kippen in te huisvesten, geen schuur voor het gereedschap, geen schuilhut tegen het noodweer. Nepruïnes. Fopgrotten, gewoon omdat het kon!

In Norg borduren ze al een paar jaar voort op dit idee. Sinds 2018 bedenken en ontwerpen architecten, vormgevers en kunstenaars bouwsels die een volle maand te zien zijn in en rond Norg. Het publiek kan in het dorpshart een routekaart en programmaboekje kopen en een wandeling maken langs de follys.

Een enkele bezoeker op hagelwitte sneakers komt op de koffie: de route gaat hier en daar over nogal modderige bospaden. Maar de beloning mag er zijn, bijvoorbeeld in de vorm van het in het Schipmeer drijvende object Pondering Around. Het podium in het water daagt de bezoeker uit om via een steigertje naar de spiegelwand te lopen. Extra spannend is dat het ding nogal wiebelt.

Er dienden zich voor deze editie maar liefst 109 belangstellenden aan die een folly wilden bouwen voor Folly Art Norg. Slechts zestien konden er worden toegelaten. Al met al staat er een gevarieerde en spannende collectie follys langs de zeven kilometer lange route. Zoals Compressie van een groep jonge architecten die een rechtlijnig en toch sierlijk bouwwerk maakte. Het volgende kunstwerk Luchtschuwheid vraagt wat meer van de verbeelding met de zo op het oog chaotische verzameling in gele kleuren opgespoten meuk. In het programmaboekje valt een toelichting te lezen dat de verwarring eerder vergroot, maar in elk geval heeft de bezoeker iets om op te kauwen op weg naar de volgende folly.

De werken waar je echt in kan of op kan, geven de sterkste ervaring. Zoals Pondering Around, maar ook het met goudfolie beplakte De Omslag dat van binnen is gevoerd met wilgentenen. Je kunt door deze folly heen kruipen. En Center Stage waar je je tussen felgekleurde scheerlijnen in de spotlight waant.

Kortom: niet elk schot is er een in de roos, maar Folly Art Norg is een bezoek meer dan waard. Wandelschoenen mee!


Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu