Hazewindhonden op Ronostrand

Alfred en Gineke Nijkamp op het Ronostrand. Het bord 'honden verboden' is deze week niet van toepassing.

Verboden voor honden staat er op een bord aan de rand van het Ronostrand. Dat bord geldt niet de komende dagen. Van 21 tot en met 24 oktober 2021 is het Ronostrand het domein van honderden hazewindhonden.
Lees meer over
Noordenveld

Vol passie stuiven twee windhonden over het gras en door het zand. Met volle focus op hun prooi die keer op keer van richting verandert. Kracht, inzicht, snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen worden gevraagd om de prooi te slim af te zijn. Hun natuurlijk instinct wordt volledig getriggerd door de opwindende jacht. Aan het eind wacht de beloning met een ‘catch’ van de kunsthaas.

Van 21 tot en met 24 oktober 2021 wordt op en rond het Ronostrand in Een het Europees Kampioenschap Coursing (EKC) georganiseerd. Al geruime tijd zijn Van 21 tot en met 24 oktober 2021 met hun snelle en levendige honden op de camping Ronostrand om alles voor te bereiden. Een enorme klus: ,,Er komen wel 250 vrijwilligers. Keurmeesters die toezien op het welzijn van de honden, mensen die helpen met de hindernissen. Het is nogal een organisatie.”

Naar verwachting zullen ongeveer 800 windhonden uit binnen- en buitenland aan dit grootse evenement deelnemen. Alle windhondenrassen, zoals Whippets, Afghaanse Windhonden en Saluki’s, maar ook minder bekende rassen als Chart Polski en Azawakhs zullen in diverse klassen aan de start verschijnen om de felbegeerde titel van Europees Coursing Kampioen 2021 te veroveren.

Het EK Coursing is wat anders dan de klassieke windhondenrennen. Waar bij het baanrennen de honden vanuit een starthok starten, een ovaal lopen en de eerst aankomende hond wint, werkt dat bij coursing heel anders. Hier wordt op een groot grasland of zandvlakte een gevarieerd parcours met veel wendingen uitgezet en volgen twee honden een kunsthaas die via klossen wordt voortgetrokken. Coursing vraagt veel van de deelnemende honden en daagt hen uit tot het uiterste, het doet een voortdurend beroep op de oorspronkelijke eigenschappen van de windhond.

De honden krijgen voor de aspecten behendigheid, snelheid, conditie, volgen en enthousiasme door een aantal erkende keurmeesters punten toegekend. In de wedstrijd leggen de honden in twee omlopen twee verschillende parcoursen af, de hond met de meeste punten uit beide omlopen is de winnaar.

Toeschouwers zijn bij het evenement van harte welkom.

Nieuws

Meest gelezen

menu