Hoe geloofwaardig is de kroongetuige in zaak waarvoor Coby, Monique en Marcel uit Nieuw-Roden nu al bijna jaar vastzitten?

Openbaar Ministerie ging in zee met Willem P.

Coby van der L (60) uit Nieuw-Roden en haar beide kinderen Monique (42) en Marcel (40) zitten al bijna een jaar vast. Ze worden ervan verdacht tien jaar geleden opdracht te hebben gegeven voor de moord op Jan Elzinga, destijds de partner van Monique.
Lees meer over
Noordenveld

Ze worden verdacht op basis van het verhaal van een kroongetuige. Deze kroongetuige is de veroordeelde crimineel Willem P uit Kampen. Willem P zegt dat hij is gaan praten omdat hij niet langer als ‘grote boef’ door het leven wil. En hij zou wroeging hebben. Belangrijk om te weten: Willem P was tien jaar geleden niet te beroerd om 20.000 euro aan te nemen voor (het regelen van) de moord op Elzinga.

Willem P hield aanvankelijk zijn kaken stijf op elkaar

Destijds was niet duidelijk wie opdracht had gegeven voor de moord. Monique en Marcel waren tien jaar geleden wel enige tijd verdachte, maar die verdenking verviel bij gebrek aan bewijs. En Willem P hield zijn kaken stijf op elkaar.

Tot 2016. In ruil voor strafkorting (,,Mooi meegenomen,” aldus de veroordeelde crimineel) onthulde hij hoe de schoonfamilie van de vermoorde Elzinga achter de moord zou zitten .

‘Verklaringen rammelen’

Donderdag werd Willem P. een dag lang ondervraagd door de rechters en de advocaten van de verdachten. De advocaten van Coby en van Marcel vinden de kroongetuige onbetrouwbaar. Zelfs de aanklager, wiens werk het is om de betrokkenheid van Monique, Marcel en Coby aan te tonen en die in zee is gegaan met de criminele kroongetuige, zei dat de onder ede gedane uitlatingen van P. , vragen oproepen. En de rechter? Die stelde onverbloemd dat de verklaringen van Willem P rammelen.

Niettemin blijven Coby, Marcel en Monique vastzitten. Vrijlating zou de samenleving niet uit te leggen zijn, zei de rechter.

Nieuws

menu