Dit gebeurde er toen podcastmaker Maarten van Gestel aanbelde bij oud-NSB’er Jacob Luitjens (102), de 'schrik van Roden'

Maarten van Gestel ontrafelde de mythe van de Schrik van Roden.

Vandaag verschijnt de laatste aflevering van de podcast over ‘De Schrik van Roden’, Jacob Luitjens. Trouw-journalist Maarten van Gestel wist de 102-jarige oud-NSB-er op te sporen.
Lees meer over
Noordenveld

Hij sprak uitgebreid met de man die (zo maakte van Gestel aannemelijk in de afleveringen van de Schrik van Roden hiervoor) niet de enorme oorlogsmisdager was waarvoor veel mensen hem hielden.

Hoe kijkt Luitjens terug op zijn oorlogsverleden?

De hamvraag waarmee Van Gestel aanbelde bij Jacob Luitjens was: hoe kijkt hij zelf terug op zijn oorlogsverleden? Hij was betrokken bij twee dodelijke schietpartijen, stuurde mensen naar de martelvilla in Norg, vluchtte naar Paraguay en daarna naar Canada. Hij werd uitgezet, werd in Nederland vastgezet, kreeg na een paar jaar gratie maar kon vervolgens niet terug naar zijn vrouw en kinderen in Canada.

Geen verzachtende omstandigheden

Luitjens blijkt een vriendelijke oude man, die gewoon te aardig lijkt om de journalist de deur te wijzen. Hij geeft antwoord op alle vragen. Het valt op dat hij niet met allerlei verzachtende omstandigheden komt om zijn gedrag in de oorlog te verklaren. Tussen de regels door beluister je wel dat Luitjens met zeer gemengde gevoelens terugkijkt op de manier waarop hij na de oorlog is bejegend. In zijn optiek ging het in de oorlog vooral tussen de NSB en het verzet. ..Een groot deel van Nederland zat op het hek en keek welke kant het op zou gaan.”

Over de Holocaust is hij heel duidelijk: ,,Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd die niet in orde zijn.” Hij benadrukt dat het niet de NSB-ers waren die de joden hebben afgevoerd, maar de Nederlandse politie.

Hij had de hoop dat tijdens zijn detentie slachtoffers langs zouden komen om te praten over wat er gebeurd was. ,,Zodat ik van mijn kant om vergiffenis had kunnen vragen. Ik had gedacht dat ze zouden langskomen, maar dat is niet gebeurd.”

De mensen zouden hem toch niet vergeven

Nog altijd kleeft zijn verleden aan hem. ,,Er wonen hier mensen in de straat die na de oorlog zijn geboren en die niet met me willen praten.” Luitjens is nooit teruggegaan naar Roden. Dat wil hij ook niet meer. De mensen zouden hem toch niet vergeven, zo is zijn overtuiging.

De podcastserie geeft een beeld van het leven van Luitjens, maar tegelijkertijd ook een beeld van hoe er in het recente verleden werd gedacht over mensen die van de geschiedenis ongelijk hebben gekregen. Van Gestel is jong. Hij kijkt met frisse ogen naar dit stuk geschiedenis. Zonder het leed dat heel veel mensen is aangedaan te veronachtzamen, maakt hij ook ruimte voor de andere kant van het onaangename verhaal.

Het gesprek met Jacob Luitjens is te beluisteren via verhalen.trouw.nl/deschrikvanroden .

Nieuws

Meest gelezen

menu