Hoofd uitzoekwerk en chef moeilijke vragen viert jubileum bij boekhandel Daan Nijman

Liesbeth Holtrop werkt 25 jaar bij boekhandel Daan Nijman.

Vandaag ontving Liesbeth Holtrop een onderscheiding van de Koninklijke Boekverkopersbond. Dat mag ook wel: al 25 jaar is de een vertrouwd gezicht in boekhandel Daan Nijman in Roden.
Lees meer over
Noordenveld

Ze is al veel langer actief in het boekenvak. Ze begon met een vakantiebaantje bij de illustere boekhandel Scholtens in Groningen. ,,Ik ben van huis uit bibliothecaresse. Maar ik ben ook wel commercieel ingesteld en ik vond de boekhandel geweldig.”

Gewoon binnengelopen bij Gerard Koops

Dus toen Scholtens Wristers werd, bleef ze. ,,Ik wilde ook andere aspecten van het boekenvak leren kennen. Ik heb nog een poos bij uitgeverij Van Gorcum in Assen gewerkt.”

Er kwamen kinderen, maar al snel begon het boekenbloed te jeuken. ,,De boekhandel van Gerard Koops zat toen nog aan de Albertsbaan. Ik ben daar op een dag binnengelopen.” En ze is ook niet meer weggegaan. ,,Die eerste jaren waren heel bijzonder, in die pijpenla op de Albertsbaan. Tussen de dozen.”

Chef lastige vragen

Een paar jaar later nam Daan Nijman de winkel over en verhuisde de zaak al snel naar de huidige stek aan de Heerestraat. ,,Die verhuizing was een van de leukste dingen die ik hier heb meegemaakt. Ineens hadden we een grote winkel!”

Het meest geniet ze als er mensen binnenkomen die vaag iets hebben gehoord over een boek en dan dat boek willen kopen. ,,Vroeger bij Scholtens had je achterin de zaak een informatiebalie. Daar zat Poppo. Poppo wist alles. En wat hij niet wist, zocht hij op. Toen was er nog geen internet, he? Dat vond ik fantastisch.” Inmiddels heeft ze zelf die rol binnen het team van Daan Nijman. Hoofd uitzoekwerk en chef lastige vragen. Al 25 jaar. Ze kent alle kneepjes van het vak. ,,Ik hoop dat ik hier nog een paar jaar mag werken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu