Inkijkje in Hospice Vredeborgh in Leek: 'Oliebollen in mei? Dat kan gewoon bij ons'

Elly van Pagée (links) en Engelien Zeinstra maakten een boek over het hospice.

Vijf jaar bestaat het hospice Vredenborgh in Leek nu. Elly van Pagée uit Leutingewolde en Engelien Zeinstra uit Altena maakten een boek dat een inkijkje geeft in het bijzondere huis waar mensen hun laatste maanden doorbrengen. De foto’s zijn van Alfred Oosterman uit Peize.
Lees meer over
Noordenveld
Westerkwartier

Vertel op een verjaardag dat je als vrijwilliger in het hospice werkt en je bent wel even onder de pannen. Daar kunnen Elly van Pagée en Engelien Zeinstra over meepraten. ,,We geven ook wel eens lezingen. Iedereen wil weten hoe het eraan toegaat in een hospice, wie daar dan liggen en wat we meemaken.”

Nou, lees ‘Van hier nu tot hier na’ en je bent aardig op de hoogte. Maar Engelien en Elly vertellen er ook graag over. Ze spreken consequent over gasten van het hospice en niet over patiënten. Natuurlijk, de gasten zijn ziek. ,,Ze hebben over het algemeen een levensverwachting van enkele maanden”, zegt Elly. Ze verblijven in het hospice omdat het thuis om wat voor reden niet meer gaat. En dus is het thuisgevoel belangrijk. En thuis ben je zelf de baas, dus ook in het hospice houden de gasten de regie: ze kunnen hun kamer inrichten zoals ze het zelf willen, ze mogen naar bed wanneer het ze blieft en ze bepalen ook wat ze eten. ,,De vrijwilligers koken voor ze. Maar we gaan ook wel eens naar de Chinees of de snackbar. Oliebollen in mei? Dat kan gewoon.”

Vrijwilligers als Elly en Engelien doen van alles in het huis: koken, gasten gezelschap houden, de visite begeleiden, net afhankelijk van de behoefte van de gast. Er zijn drie kamers in het hospice, thuiszorg neemt het medische deel van de zorg voor haar rekening. Er zijn ongeveer zestig vrijwilligers nodig om het hospice te draaien in verschillende diensten. Voordat vrijwilligers aan de slag kunnen, krijgen ze een tweedaagse cursus. Belangrijkste onderdeel van die cursus: ,,Laat oma thuis”, zegt Elly.

Oma staat voor Oordeel, Mening en Advies. ,,Je voert natuurlijk vaak gesprekken. Met de gasten, maar ook met de familie. In die gesprekken is het belangrijk dat je je onthoudt van een oordeel, of een mening of een advies.”

Het fraai vormgegeven en uitgegeven boek van Elly en Engelien bevat verhalen uit het hospice, maar ook gedichten en een interview. Vrijdag wordt het gepresenteerd bij boekghandel Daan Nijman in Roden.

Nieuws

menu