Jan Smit uit Roden onderscheiden met zilveren erepenning ontvangen van de gemeente Noordenveld

Foto: Gemeente Noordenveld

Jan Smit uit Roden is vrijdag onderscheiden met de zilveren erepenning van de gemeente Noordenveld. De penning werd uitgereikt door burgemeester Klaas Smid.

De onderscheiding wordt uitgereikt aan inwoners die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de gemeente en haar inwoners. Smit ontving de penning onder andere voor zijn werkzaamheden bij Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Roden, waar hij in 1984 medeoprichter van was. Bij de werkgroep werkte Smit jarenlang als voorzitter.

Litomysl

Daarnaast werd Smit ook onderscheiden voor het opzetten van een groep die met gemeentelijke steun een duurzaam contact moest leggen met een gemeente in het toenmalige Oostblok. ‘Deze initiatiefgroep leidde er toe dat de gemeenten Noordenveld en Litomysl in Tsjechië officieel partners zijn sinds 1991.

‘Vanaf die tijd bestond er een vriendschapsband, die er toe heeft geleid dat vele inwoners van beide partnergemeenten elkaar hebben leren kennen,’ schrijft de gemeente. ‘De uitwisseling van sporters, scouts, musici, scholieren en andere maatschappelijke en culturele groeperingen uit Litomysl en Noordenveld bieden alle ruimte voor onderlinge gesprekken. De heer Smit speelde bij deze contacten een zeer grote rol.’ Smit werd al eerder door het stadsbestuur van Litomsyl tot ereburger verklaard.

Overige activiteiten

Smit was ook als bestuurslid betrokken bij het steunpunt vrijwilligerswerk Noordenveld, de stichting Jazz en Wereldmuziek in Roden en nam hij in de periode 1982-1985 namens zwork , een kerkelijke organisatie voor zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking, deel aan het Wizan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu