Mariët Meester geeft lezing over ‘Hollands Siberië’. ‘Zelfs de lezers van het boek gaan nieuwe dingen horen over Veenhuizen’

Het gevangenismuseum in Veenhuizen. Foto: Jaspar Moulijn

Lees meer over
Noordenveld

„Je kunt je haast niet voorstellen wat ze allemaal tijdens haar research heeft ontdekt. Zelfs als je het boek hebt gelezen ga je nog steeds nieuwe dingen horen over Veenhuizen”, vertelt Peter Bos, erfgoedgids van Inveenhuizen.nl.

Er gaan grimmige verhalen over Veenhuizen rond. Het was de rijkskolonie die afgesloten werd van de buitenwereld. Mariët Meester sprak tijdens het schrijven van het boek met de laatste getuigen van die bijzondere periode en vertelt opmerkelijke anekotes over deze gesprekken.

Ontdekkingen

„Eén ding is zeker, de ontdekkingen die ze deed zijn bizar”, belooft Bos. „Zelfs de voormalige katholieke kerk is onderdeel van het verhaal. Alleen hier al heeft zich een bijzondere geschiedenis afgespeeld dankzij de justitiepastoor die de knokploeg Noord-Drenthe zijn uitvalsbasis gaf.”

Zowel op zaterdag als op zondag start de lezing om 14.00 uur. „Na afloop van de lezing maken we een wandeling langs de hoogtepunten.”

Aanmelden kan via www.lezingeninveenhuizen.nl. Vanwege de coronamaatregelen kunnen per dag maximaal 30 mensen deelnemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu