Nieuw avonturenboek van Gerry Huizenga

Gerry Huizenga laat een van de deelnemers aan de workshop kennismaken met de typemachine.

Gerry Huizenga geeft een schrijfworkshop bij boekhandel Daan Nijman in Roden. Ze torst een loodzware typemachine. Dat is even wennen voor de kinderen die meedoen aan de workshop. Je moet echt enorm veel kracht zetten, in vergelijking met de vederlichte toetsenborden van tegenwoordig. Vroeger was schrijven niet alleen denkwerk, maar ook pittig handwerk.
Lees meer over
Noordenveld

Op 24 oktober verschijnt he nieuwe avonturenboek van Gerry Huizinga. Ze werd geboren achter de Scheidingsweg van Haulerwijk naar Een. Als kind zwierf ze daar over het land van de familieboerderij; over de sloot was ze in Drenthe. Daar woont ze nu, aan de rand van Roden, hemelsbreed op luttele kilometers van haar geboorteplek.

Een halve eeuw later zijn die tussenliggende kilometers nog altijd een gebied van stilte en rust. ,,Maar niets is zo bedrieglijk als rust”, weet Gerry Huizenga. ,,Er broeit altijd wat.”

Verhalen vol mysterie en avontuur

En zo vormde zich bij haar de inspiratiebron voor de verhalen vol mysterie en avontuur, die ze de afgelopen jaren schreef. In de eerste plaats voor tieners, maar ook volwassenen lezen ze met plezier. De illustraties zijn van de jonge kunstenaar Jeroen Okkerse en Uitgeverij EigenZinnig is de uitgever.

,,De boeken gaan over de tieners Geert en Bowien. Ze wonen in het denkbeeldige Westeresch, met de herberg als ontmoetingsplek voor gasten van diverse pluimage. Bowiens vader is er de herbergier. Nadat haar moeder is gestorven is het voor Bowiens vader hard werken. Gelukkig heeft zij haar trouwe maat Geert, en haar ietwat ondeugende oma met hond Ebbe.”

Ziehier de basisingrediënten voor de verhalen, die zich grotendeels in de buitenlucht afspelen. Daar stuiten Geert en Bowien op de geheimen en gevaren rond Westeresch en ontwikkelt Ebbe zich tot een rasechte speurhond. Voor de intriges en sfeer maakt Huizenga volop gebruik van het met de seizoenen veranderende landschap. Zo ontdekken Geert en Bowien in De geheimen van Westeresch, dat maisvelden niet alleen het uitzicht belemmeren maar ook stinkende zaakjes kunnen verbergen. En wordt het kalende herfstlandschap van Jacht geopend op Westeresch belaagd door stropers en andere dieven.

In de recensie over dit tweede boek roemt Biblion ‘de oplopende spanning, die de lezer de pagina’s steeds sneller doen omslaan. Lezers zullen zich herkennen in het willen oplossen van geheimzinnige gebeurtenissen, liefde voor dieren en de natuur, met elkaar omgaan in een kleine dorpsgemeenschap, maar ook in de vriendschap van Geert en Bowien,’ aldus Biblion.

Mens en dier raken de kluts kwijt

Voor Gerry Huizenga dus alle reden tot het schrijven van een derde deel: Westeresch en het mysterie van de berenjager, dat binnenkort verschijnt. In dit verhaal worstelt Westeresch in de aanloop naar Kerstmis met een dik pak sneeuw, waarin mens en dier de kluts kwijtraken en mysteries als ijspegels aan de dakgoten hangen. Want wat bedoelt de oude Hanneke als ze zegt een berenjager te hebben gezien?

Westeresch en het mysterie van de berenjager is tot 24 oktober met intekenkorting te bestellen bij uitgeverijeigenzinnig.nl of bij de auteur voor €9,95. (winkelprijs daarna: €12,95; ISBN 9789463900638).

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu