Noordenveld en Tynaarlo trekken de knip voor laatste stukje glasvezel

Glasvezelkabels Foto: ANP/Koen Suyk

De gemeenten Noordenveld en Tynaarlo stellen samen anderhalf miljoen euro beschikbaar voor de Coöperatie Glasvezel Noord (CGN). De coöperatie krijgt zowel leningen als subsidies om ook de laatste stukjes buitengebied in de Kop van Drenthe van glasvezel te voorzien.

In beide gemeenten liggen nog enkele gebieden buiten het glasvezelnetwerk. CGN is van plan om in de omgeving van Veenhuizen, Altena, Roderesch, Alteveer, Nieuw-Roden, Steenbergen, Donderen, Zeijen en randen van Vries een nieuw netwerk aan te leggen. Het lastige is dat de lagere bebouwingsdichtheid in deze gebieden ervoor zorgt dat grote investeringen per aansluiting nodig zijn.

Beperkte belangstelling

Dit in combinatie met een beperkte belangstelling (ongeveer 50 procent van de inwoners heeft zich aangemeld voor een abonnement, waar op 65 procent was gehoopt), maakt dat subsidies nodig zijn om de glasvezelkabels daadwerkelijk de grond in te krijgen.

De colleges van Noordenveld en Tynaarlo vinden allebei dat inwoners toegang moeten hebben tot snel internet en willen CGN subsidies verstrekken van 400.000 euro (Noordenveld) en 390.000 euro (Tynaarlo). Daarnaast lenen beide gemeenten een bedrag aan de coöperatie. In Noordenveld gaat het om 420.000 euro, Tynaarlo stelt 258.000 euro ter beschikking.

Terugbetalen

De leningen met een looptijd van twintig jaar moet CGN dus gewoon terugbetalen. De subsidie wordt ook terugbetaald wanneer de financiële situatie van de coöperatie bovenmatig positief wordt, nadat de lening is afgelost of als het bedrijf of het glasvezelnetwerk tussentijds verkocht wordt.

De provincie wordt gevraagd een in het onderpand voor de leningen te voorzien. De gemeenteraden van beide gemeenten moeten na de zomer nog akkoord gaan met de voorstellen van hun colleges. Is dat het geval, dan hoopt CGN dat de kabels eind volgend jaar in de grond liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu