Noordenveld pakt energiearmoede in gemeente aan met budget van 300.000 euro: 'Zodat iedereen mee kan doen met de energietransitie'

Foto: ANP

Inwoners van de gemeente Noordenveld die de meeste pijn lijden door de gestegen energieprijzen en weinig geld hebben om energiekosten te verlagen, kunnen vanaf september rekenen op hulp. De gemeente start met het aanpakken van energiearmoede.
Lees meer over
Noordenveld

De aanpak is zowel gericht op huurders als op woningeigenaren met een laag inkomen. Noordenveld heeft een budget van 300.000 euro gekregen van het Rijk. Tussen 1 september 2022 en 1 mei 2023 worden er bijvoorbeeld afsprakenmakers en energieconciërges opgeleid.

De afsprakenmaker benadert actief huishoudens in wijken waarvan bekend is dat er mensen wonen met een laag inkomen en waarvan de woningen slecht geïsoleerd zijn. De energieconciërge gaat langs bij geïnteresseerde inwoners en voert maatregelen uit die direct effect hebben, zoals het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie, ledlampen en waterbesparende douchekoppen.

Ook geeft de energieconciërge tips en informatie over het besparen van energie. Voor beide functies worden kandidaten geselecteerd die een uitkering krijgen in het kader van de Participatiewet. Zo krijgen inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een opleiding te volgen en werkervaring op te doen.

Energieslurpers

De tweede maatregel is het vervangen van ‘energieslurpers’ in huis. De bestaande witgoedregeling van de gemeente wordt tijdelijk uitgebreid: per huishouden kan een verouderde koelvriescombinatie of een verouderde wasmachine vervangen worden. Hiermee kan al 50 tot 100 euro per jaar worden bespaard op de energierekening. Daarnaast worden er informatiemarkten georganiseerd.

,,Alles wordt duurder, met als koploper energie”, zegt wethouder Alex Wekema. ,,Niet iedereen kan dit opvangen, zeker niet de huishoudens die het financieel niet breed hebben. Naast de eenmalige energietoeslag willen wij met de aanpak van energiearmoede deze groep inwoners ook tegemoetkomen met mogelijkheden om blijvend op energiekosten te besparen.”

Wethouder Kirsten Ipema vult aan: ,,We hopen dan ook dat veel huishoudens die te maken hebben met energiearmoede gebruik gaan maken van de mogelijkheden die we ze in de loop van dit jaar gaan bieden, zodat iedereen mee kan doen met de energietransitie.”

Nieuws

Meest gelezen

menu