Noordenveld wil nieuwe gemeentewerf en brengstation aan de Ekkelkamp in Roden

Het huidige afvalbrengstation in Roden. Foto: Google Street View

De gemeente Noordenveld wil een nieuw, modern afvalbrengstation bouwen aan de Ekkelkamp in Roden. Ook komt hier een centrale gemeentewerf.

Het huidige brengstation aan de Overslagweg in Roden is niet goed toegerust om de toegenomen gescheiden afvalstromen te verwerken. Ook de drie gemeentewerven in Roden, Norg en Peize zijn aan vernieuwing toe. De grootste, in Roden, voldoet niet meer aan de bouwkundige eisen en verbruikt te veel energie.

‘Geen ruimte voor afvalscheiden’

Daarom is het college van Burgemeester en Wethouders van plan aan de Ekkelkamp een afvalbrengstation te bouwen en dit te combineren met één centrale gemeentewerf. Op die plek kunnen inwoners straks terecht voor het wegbrengen van grofvuil en bij de gemeentewerf staat de buitendienst klaar voor vragen over onder meer groenbeheer en openbare ruimte.

„We scheiden steeds meer verschillende soorten afval”, zegt wethouder Kirsten Ipema (Gemeentebelangen). „Op het huidige brengstation is daar simpelweg geen ruimte meer voor. Bovendien is het station al oud en in de tussentijd zijn er op het gebied van duurzaam afval verwerken natuurlijk allerlei vernieuwingen ontwikkeld die wij graag zouden toepassen.”

Mobiel brengstation

De Ekkelkamp is volgens Ipema een goede locatie voor het gecombineerde brengstation, omdat deze grond al in bezit is van de gemeente en hier genoeg ruimte is voor het 19.500 vierkante meter grote complex. Wat er met de oude gemeentewerven gaat gebeuren, weet Ipema nog niet. „We hebben ze in ieder geval niet meer nodig. Even was nog de vraag of we ze wilden behouden voor bijvoorbeeld de takkendagen, wanneer mensen hun takken naar de werf kunnen brengen. Maar daarvoor kunnen we ook wel voor een dag een parkeerplaats afzetten bijvoorbeeld.”

Duurzaamheid

Wanneer de raad akkoord gaat met de Ekkelkamp als nieuwe locatie, wordt daarna onderzocht hoe het station precies wordt ingericht. Dat kan op verschillende niveau’s: van een ‘eenvoudig’ brengstation tot een circulair centrum gericht op lokale recycling en duurzaamheid. „We willen het liefst zo duurzaam mogelijk zijn, maar je wilt ook niet de afvalstoffenheffing enorm verhogen. Hoe haalbaar de verschillende mogelijkheden zijn, moeten we nu gaan onderzoeken.”

De gemeente heeft 9 miljoen euro begroot voor de nieuwe gemeentewerf. Bedoeling is dat inwoners er eind 2021 terecht kunnen. De raad vergadert op 20 november over het voorstel van het college.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu