Noordenvelders vangen thuis 60 vluchtelingen op

Burgemeester Klaas Smid bedankt de Noordenvelders voor hun gastvrijheid.

Zestig Oekraïense vluchtelingen worden in de gemeente Noordenveld opgevangen bij mensen thuis. Dat bleek dinsdagavond tijdens een bijpraatavond voor particulieren die thuis vluchtelingen opvangen.
Lees meer over
Noordenveld

In de gemeente Noordenveld worden 210 gevluchte Oekraïners opgevangen. Er verblijven 90 mensen in Hotel Langewold en 60 in De Hullen, de rest verblijft bij mensen thuis. In zomerhuisjes, in een zelfstandige ruimte in de woning. in een caravan op het erf of gewoon in huis.

Dat brengt natuurlijk een geheel eigen dynamiek met zich mee. Taalproblemen en de verdeling van de huiselijke taken. Maar er zijn natuurlijk ook veel leuke verschijnselen: het Nederlandse gezin maakt kennis met een andere cultuur. De voorbeelden vlogen dinsdagavond over tafel. ,,Ik zou niet aanbevelen om samen te eten”, stelt een inwoner die enkele Oekraïense gasten heeft. ,,De gewoontes en de tijden waarop gegeten wordt zijn zo anders.”

De een vangt een jong gezin op, de ander een bejaarde dame, allemaal gevlucht, allemaal met een eigen verhaal. Medewerkers van de gemeente Noordenveld zijn intussen al maanden erg druk met het verzorgen van een zo goed mogelijke opvang. ,,Daar wil ik de gemeente graag een groot compliment voor maken, jullie doen het heel erg goed”, aldus een van de mensen die helpen bij de opvang in huis.

Nieuws

menu