Onderschat nooit een scout van Mensinghe

Gelukkig weerzien tijdens de reünie van Mensinghe. Bram Hulzebos

Scoutinggroep Mensinghe vierde zaterdag de 60-ste verjaardag met een reünie.
Lees meer over
Noordenveld

Een warm bad voor de oud-leden die elkaar zo nu en dan lachend en stralend in de armen vlogen. De reünie werd afgetrapt met een hike. Een hike is een wandeling door het bos. Een fenomeen waaraan een bepaalde leider van Mensinghe met gemengde gevoelens aan terug zal denken.

De twee vrouwelijke leidsters bleven achter

Toen uw verslaggever (inmiddels 53) nog een jong en onbedorven welpje was bij Mensinghe, ging hij eens op kamp. Een winterkamp bij Anloo in de buurt. De akela nam ons mee op een hike. De twee vrouwelijke leidsters (Bagheera en Raksha, de leiding van scouting heeft namen van personages uit het Jungle Book) bleven achter in ons tentenkamp in de bossen.

‘Ze hebben onze ringen meegenomen!’

We hadden proviand in een zakje en water in onze veldflessen. Ik had een robuuste veldfles van kunststof aan een lang hengsel die bij iedere stap op mijn heup bonkte. Na een stevige hike die we met onze groep met gemak hadden volbracht, kwamen we terug op ons kamp. En daar zagen we Bagheera en Raksha, vastgebonden aan een paal. ,,Ze hebben onze ringen meegenomen”, stamelden ze. In de verte zagen we nog net twee mannen wegrennen.

De veldfles landde met een doffe klap op het achterhoofd van de crimineel

Wij er achteraan. Joelend. De mannen waren niet al te rad en wij wel op onze jonge beentjes. Dus we liepen snel in. Net toen we ze bijna te pakken hadden, namen ze afstand. Ik greep mijn veldfles, slingerde het ding boven mijn hoofd aan dat lange hengsel, liet los… De veldfles beschreef een perfecte boog en landde met een doffe klap op het achterhoofd van het hondsvod dat het had gewaagd onze leidsters te beroven. Gerechtigheid. Dachten we.

Later bleek dat de crimineel in kwestie (een leider van een andere groep die wij niet kenden) met onze leiding in het complot zat. Het was een practical joke. Wisten wij veel. Moraal van dit verhaal: onderschat nooit een scout van Mensinghe. Heitje voor een karweitje, mooi! Een onbezoldigde goede daad, nog mooier. Ze zijn verder misschien een beetje goedgelovig, maar ze laten al zestig jaar niet met zich sollen.

Bram (Veldfles) Hulzebos

Nieuws

Meest gelezen

menu