Op hoog niveau experimenteren met kringlooplandbouw in Leutingewolde

Jessica en Maurits Tepper tussen hun Groninger blaarkoppen. Foto Duncan Wijting

De landbouw moet veel duurzamer en natuurvriendelijker, vindt de regering. In Leutingewolde, op de boerderij van Maurits en Jessica Tepper, zijn ze daar volop mee aan het experimenteren. Vanaf woensdag zelfs in samenwerking met de Wageningen Universiteit.

De Eytemaheert in Leutingewolde is bij de eerste oogopslag een boerderij zoals je ze in deze omgeving wel meer ziet. Een erf, een koeienstal en hier en daar een landbouwvoertuig. Maar schijn bedriegt, dit is niet zomaar een boerderij. Maurits en Jessica Tepper zijn niets minder dan landbouwpioniers. Vanaf woensdag worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door de Wageningen University en Research (WUR).

Oog voor natuur

"Er zullen hier permanent studenten van de universiteit rondlopen, om alles te monitoren en om ons te begeleiden", vertellen Maurits en Jessica aan de picknicktafel op het erf. "Samen willen we bekijken hoe je zo goed mogelijk op een duurzame manier kunt produceren. Met zo weinig mogelijk input en oog voor de natuur."

Met een groot feest, waarbij onder meer afvaardigers van de WUR, de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LTO en verschillende overheden aanwezig zijn, wordt de samenwerking afgetrapt.

Blaarkop

"We werken ook al samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer", vertelt Maurits. "Met die laatste zijn we al bezig met kringlooplandbouw. Dat betekent dat we alleen mest uit eigen stal gebruiken en onze koeien alleen ons eigen gras eten. Daar hebben ze echt genoeg aan, verder krijgen ze helemaal niets."

Die koeien zijn 150 Groninger blaarkoppen, een zeldzaam oud ras waarbij de nadruk iets meer ligt op de vleesaanzet dan op melkproductie. Dat betekent wel dat ze een stuk minder melk produceren dan de gemiddelde Nederlandse koe, maar je hoeft er ook een stuk minder voer in te stoppen. En daar draait het nou net om, vinden Jessica en Maurits. Het kan en moet allemaal een tandje minder in de landbouw.

Zorgvuldig beheer

De minister vindt dit ook. Zij wil dat boeren niet langer zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk produceren, maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.

"Wij zien onszelf al als natuurboeren", legt Maurits uit. "We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en alleen de mest van onze koeien komt op ons land. Die mest is goed voor het bodemleven en dat trekt allerlei vogels aan, die juist zo bedreigd worden. We zien hier al meer weidevogels dan vorig jaar. En het mooie is, je krijgt ook nog eens kwalitatief beter vlees en betere melk, juist doordat koeien alleen hun natuurlijke dieet volgen."

Efficiëntie

Dat klinkt logisch, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. "We zijn vier jaar geleden vanaf nul begonnen", schetst Jessica. "Met het idee dat het anders kan. We zien al veel resultaat, het aantal koeien dat we kunnen onderhouden groeit. En de WUR gaat ons helpen om ook op het productieniveau nog efficiënter te worden. Wij weten zeker dat dit een goed verdienmodel is."

Jessica en Maurits zijn voorlopers en oogsten veel waardering met hun bedrijf. Maar er is ook weerstand, merken ze. "We hebben het idee dat veel boeren bang zijn dat ze straks gedwongen worden om ook duurzamer, en dus minder, te produceren. En onbekend maakt eng. Maar we moeten niet iets doen omdat we het zo gewend zijn, maar omdat dit het beste is. Met dit universitaire onderzoek willen we uiteindelijk aantonen dat dit concept ook voor andere boeren haalbaar is."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu