Podcastserie Buiten de Muren volgt twee ex-gedetineerden van de gevangenis in Veenhuizen in hun terugkeer naar de maatschappij. 'Soms gaat het bij mij al na twee dagen mis'

Podcast Buiten de Muren volgt twee ex-gedetineerden van de gevangenis in Veenhuizen. Foto: Harry Cock

Podcastserie Buiten de Muren volgt Harry, eind 50, die een derde van zijn leven doorbracht in de gevangenis, voor tweemaal doodslag. De serie volgt ook gedetineerde Bram. Hij is eind 40 en zit voor de derde keer een speciale straf uit voor stelselmatige daders: draaideurcriminelen.

Harry, eind 50, bracht maar liefst een derde van zijn leven door in de gevangenis. Hij zat vast voor doodslag, waarna hij na een lange opsluiting de gevangenis weer mocht verlaten. Buiten ging het ‘evenzo lang goed’, totdat hij opnieuw iemand doodde en weer een celstraf kreeg. Hij verlangt naar buiten, maar ziet er ook tegenop. Buiten de muren is Harry vastbesloten niet weer in oude fouten te vallen: hij wil graag een broodjeszaak beginnen met zijn vrouw (,,mijn meissie”), die hij in de gevangenis ontmoette.

Misschien het beste in de gevangenis

De serie volgt ook gedetineerde Bram. Hij is eind 40 en zit voor de derde keer een speciale straf uit voor stelselmatige daders, ook wel bekend als draaideurcriminelen. Het liefst zou Bram weer gaan tekenen. In zijn dromen organiseert hij zijn eerste expositie. In werkelijkheid gedijt Bram misschien wel het best in de gevangenis. ,,Soms gaat het bij mij buiten na twee dagen al mis”, zegt hij.

Inmiddels zit de straf van beide mannen erop en zijn ze vrij. Podcastmaker Marjolein Knol legt vast waarom het zo moeilijk is om op het rechte pad te blijven. Ze kreeg toegang tot de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen om het traject van de twee ex-gevangenen nauwlettend te kunnen volgen.

Buiten de Muren is vanaf 12 mei beschikbaar via NPO Radio 1 en alle podcast-apps.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu