Praktijkleren uitkomst voor Mohammad

Felicitaties voor Mohammad Alaqayleh uit Roden.

Bij Afman Schilderwerken zijn ze blij met hun nieuwe medewerker Mohammad Alaqayleh uit Roden. Hij is geslaagd voor het diploma Praktijkleren Schilder en kan nu aan de slag.
Lees meer over
Noordenveld
Westerkwartier

Henk Afman is trots op zijn kersverse medewerker. Na het behalen van de verklaring is ook het arbeidscontract ondertekend. ,,Mohammad werkt hard, praat graag met zijn collega’s en doet zijn werk goed.”

Mohammad was vroeger ook schilder, maar heeft geen Nederlands diploma. Mohammad wilde eerst maar eens kijken wat een schilder in Nederland doet en met welke materialen hij werkt. Henk Afman vond het geen enkel probleem om Mohammad mee te nemen bij de werkzaamheden.

‘Op die manier zie en leer je veel’

Tijdens de stageperiode is Mohammad meegegaan bij alle werkzaamheden die het Leekster bedrijf Afman uitvoert. De gevel verven bij een mevrouw, buiten op de steigers staan bij een winkelpand in Groningen, voor een aannemer de klus klaren, bij alles mocht Mohammad mee doen. ,,Op die manier zie en leer je veel.”

Dat Nederlandse papiertje is belangrijk voor Mohammad en andere statushouders. Nederlandse bedrijven vragen nog altijd vaak naar een Nederlands diploma bij het sollicitatiegesprek. Gelukkig zag Henk Afman ook in dat de vaardigheden van Mohammad misschien wel konden worden beloond met een praktijkverklaring.

Veel vraag naar personeel

Steeds meer bedrijven zijn maatschappelijk betrokken en zich bewust van de veranderde arbeidsmarkt waarbij andere methodes nodig zijn om talenten aan je te binden. De regio West (Noordenveld en Westerkwartier) zet zich in voor het Praktijkleren. Bedrijven kunnen op die manier hun kennis overdragen en mensen begeleiden die niet direct in de schoolbanken thuishoren. Door krapte op de arbeidsmarkt is er veel vraag naar personeel. Juist nu heeft een bedrijf voordeel om de stagiair snel mee te kunnen laten lopen in de dagelijkse werkzaamheden op een bedrijf. Begeleiden kost een bedrijf tijd en energie; je wilt tenslotte dat de deelnemer het goed leert en ook graag in jouw bedrijfsfilosofie past. Het levert een waardevolle medewerker op. Iemand die goed is in zijn vak, de bedrijfscultuur heeft mee mogen maken en met zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op stapt.

Het Drenthe College in Assen waarborgde de erkende MBO-werkprocessen en Ank Boersma mocht de verklaring aan Mohammad uitreiken. ,,Het geeft mensen de kans om weer mee te doen in de maatschappij. Met een praktijkverklaring kan de deelnemer ook aan andere bedrijven vol vertrouwen laten zien wat hij kan. Of misschien dat een deelnemer gaat doorleren in het mbo.”

Nieuws

Meest gelezen

menu